Pig breeding and pig meat production in the world, the EU and the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000193" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000193 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16194.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16194.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chov prasat a výroba vepřového masa ve světě, v EU a v ČR
Original language description
Na význam chovu prasat v celosvětovém měřítku poukazuje podíl vepřového masa na jeho celkové spotřebě. Podle USDA (2016) tvoří spotřebu masa ve světě ze 40,1 % maso vepřové, z 34,1 % drůbeží, z 20,0 % hovězí a ze 4,7 % skopové a kozí. Prasata s podílem 19,5 % z celkem 5 061 milionů hospodářských zvířat byla v roce 2014 čtvrtým nejpočetnějším druhem. V roce 2014 se 60 % prasat chovalo a 57 % vepřového masa vyrábělo v Asii, kde se nachází 60 % obyvatel a třetina výměry zemědělské půdy naší planety. Stejně jako ve světě je i v EU nejoblíbenější maso vepřové, jehož průměrná spotřeba na obyvatele činila 33,0 kg v roce 2015. Mezi roky 1990 a 2015 se porážky prasat a objem výroby vepřového masa v EU-15 zvýšily o 24 a 34 %, zatímco v ČR se snížily. V období 1990 až 2016 se snížily stavy prasat a prasnic v ČR na 34 a 31 % a produkce jatečných prasat a vepřového masa na 30 a 34 %. Jednou z příčin nepříznivého vývoje chovu prasat a produkce vepřového masa může být větší nárůst spotřebitelských cen vepřového masa než farmářských cen jatečných prasat. Mezi hlavní faktory, které o efektivnosti produkce rozhodují, patří vysoký počet selat odstavených od jedné prasnice za rok a vysoké přírůstky hmotnosti, aj.
Czech name
Chov prasat a výroba vepřového masa ve světě, v EU a v ČR
Czech description
Na význam chovu prasat v celosvětovém měřítku poukazuje podíl vepřového masa na jeho celkové spotřebě. Podle USDA (2016) tvoří spotřebu masa ve světě ze 40,1 % maso vepřové, z 34,1 % drůbeží, z 20,0 % hovězí a ze 4,7 % skopové a kozí. Prasata s podílem 19,5 % z celkem 5 061 milionů hospodářských zvířat byla v roce 2014 čtvrtým nejpočetnějším druhem. V roce 2014 se 60 % prasat chovalo a 57 % vepřového masa vyrábělo v Asii, kde se nachází 60 % obyvatel a třetina výměry zemědělské půdy naší planety. Stejně jako ve světě je i v EU nejoblíbenější maso vepřové, jehož průměrná spotřeba na obyvatele činila 33,0 kg v roce 2015. Mezi roky 1990 a 2015 se porážky prasat a objem výroby vepřového masa v EU-15 zvýšily o 24 a 34 %, zatímco v ČR se snížily. V období 1990 až 2016 se snížily stavy prasat a prasnic v ČR na 34 a 31 % a produkce jatečných prasat a vepřového masa na 30 a 34 %. Jednou z příčin nepříznivého vývoje chovu prasat a produkce vepřového masa může být větší nárůst spotřebitelských cen vepřového masa než farmářských cen jatečných prasat. Mezi hlavní faktory, které o efektivnosti produkce rozhodují, patří vysoký počet selat odstavených od jedné prasnice za rok a vysoké přírůstky hmotnosti, aj.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů