The meat quality of slow-growing chicken hybrids and pasture fattening
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000210" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000210 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19207.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19207.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm
Original language description
V současné době se zvyšuje zájem lidí o pohodu zvířat. V případě výkrmu kuřat je možností jak zvýšit pohodu zvířat snížit koncentraci zvířat na jednotku plochy a umožnit kuřatům přístup do výběhu s vegetací. Pro takovouto formu výkrmu jsou vhodné pomalu rostoucí genotypy kuřat nebo kohoutci nosných linií, kteří jsou jinak po vylíhnutí utraceni. Tato kuřata vykazují vyšší ochotu se pást a tak obohacují své maso o zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitaminy, karotenoidy, minerální látky a n-3 mastné kyseliny. Na druhé straně se toto maso vyznačuje nižší vazností a křehkostí oproti masu brojlerových kuřat. Z hlediska organoleptických vlastností je ale maso pomalu rostoucích genotypů považováno za chutnější.
Czech name
Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm
Czech description
V současné době se zvyšuje zájem lidí o pohodu zvířat. V případě výkrmu kuřat je možností jak zvýšit pohodu zvířat snížit koncentraci zvířat na jednotku plochy a umožnit kuřatům přístup do výběhu s vegetací. Pro takovouto formu výkrmu jsou vhodné pomalu rostoucí genotypy kuřat nebo kohoutci nosných linií, kteří jsou jinak po vylíhnutí utraceni. Tato kuřata vykazují vyšší ochotu se pást a tak obohacují své maso o zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitaminy, karotenoidy, minerální látky a n-3 mastné kyseliny. Na druhé straně se toto maso vyznačuje nižší vazností a křehkostí oproti masu brojlerových kuřat. Z hlediska organoleptických vlastností je ale maso pomalu rostoucích genotypů považováno za chutnější.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Quality and safety meat of chicken fed with insect meal, limited feed intake and pasture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
100-104
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—