Effect of grazing and limited feeding on chicken meat quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000226" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000226 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/12/19223.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2019/12/19223.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv pastvy a limitovaného krmení na kvalitu masa kuřat
Original language description
Metodika je zaměřena na zvýšení příjmu pastevního porostu kuřaty pomocí omezení dávky krmiva, tzv. limitované krmení. Pastevní porost je zdrojem travin a jetelovin, ale i hmyzu a jeho konzumace má pozitivní vliv na kvalitu masa a zdraví kuřat. Zatím je ale jen málo dostupných informací týkajících se porovnání ukazatelů užitkovosti a kvality masa kuřat vykrmovaných v halách na podestýlce a těch s možností pastvy navíc v kombinaci s různými úrovněmi limitovaného krmení. Metodika tedy přináší nové informace o příznivých účincích nižších dávek krmiva u volně chovaných kuřat na pastvě na zvýšení příjmu pastevní vegetace kuřaty a míře ovlivnění kvality masa takto vykrmovaných kuřat.
Czech name
Vliv pastvy a limitovaného krmení na kvalitu masa kuřat
Czech description
Metodika je zaměřena na zvýšení příjmu pastevního porostu kuřaty pomocí omezení dávky krmiva, tzv. limitované krmení. Pastevní porost je zdrojem travin a jetelovin, ale i hmyzu a jeho konzumace má pozitivní vliv na kvalitu masa a zdraví kuřat. Zatím je ale jen málo dostupných informací týkajících se porovnání ukazatelů užitkovosti a kvality masa kuřat vykrmovaných v halách na podestýlce a těch s možností pastvy navíc v kombinaci s různými úrovněmi limitovaného krmení. Metodika tedy přináší nové informace o příznivých účincích nižších dávek krmiva u volně chovaných kuřat na pastvě na zvýšení příjmu pastevní vegetace kuřaty a míře ovlivnění kvality masa takto vykrmovaných kuřat.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Quality and safety meat of chicken fed with insect meal, limited feed intake and pasture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-225-7
Regulation ID
UKZUZ211693/2019
Technical parameters
Českomoravská drůbežářská unie, z.s. zastoupená Ing. Gabrielou Dlouhou, Ph.D., předsedkyní představenstva; Počernická 272/96, Praha 10 Malešice, 108 00; tel.č. 777 027 826; IČ: 15888738; datum uzavření smlouvy: 18.10.2019
Economical parameters
Na zavedení postupů uvedených v metodice je třeba použít mobilní boxy určené pro pastvu drůbeže nebo halu pro výkrm kuřat s možností pastevního výběhu. Ekonomický přínos pro uživatele metodiky je odhadován na základě zvýšení zisku z prodeje vykrmených kuřat, jejichž maso lze při pastevním výkrmu považovat za funkční potravinu. Tento přínos je ale těžko odhadnutelný. Při restrikci na úrovni 80 a 70 % došlo k nárůstu konverze o 6,2 a 4,9 % (průměr 5,6 %) oproti adlibitně krmeným kuřatům ustájeným na pastvě.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů