Alternative methods of ageing beef
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006016" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006016 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/24:100277
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/24086.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/24086.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Alternativní způsoby zrání hovězího masa
Original language description
Zrání je proces, při kterém dochází k výrazným změnám v organoleptické kvalitě masa. Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv různého způsobu zrání hovězího masa na jeho fyzikální, chemické a organoleptické parametry. Bylo hodnoceno maso šesti jalovic českého strakatého skotu z nízkého roštěnce, u kterého byly v období 50 dnů po porážce aplikovány čtyři různé způsoby úpravy. První část vzorků byla vakuově zabalena do plastového obalu (mokré zrání), druhá skupina zrála bez obalu v režimu kontrolované teploty, vlhkosti a proudění vzduchu (suché zrání), třetí část vzorků byla zabalena do vrstvy rozpuštěného másla (máslové zrání) a poslední skupina byla zabalena do vrstvy hovězího loje (zrání v loji). Po ukončení procesu zrání proběhla analýza fyzikálních vlastností, chemického složení masa a posouzení organoleptických vlastností grilovaných steaků. Z výsledků vyplývá, že u všech způsobů skladování a zrání vzorků bylo výsledným produktem maso, jehož instrumentálně posuzovaná křehkost se nacházela v intervalu, který je konzumenty považován za vyhovující. Při senzorické analýze byla zjištěna celá řada statisticky významných diferencí. Vzorky pocházející ze suchého zrání získaly nejpříznivější hodnocení pro šťavnatost a celkovou přijatelnost, zatímco máslové zrání se vyznačovalo vysokými hodnotami intenzity abnormální vůně a abnormální chuti.
Czech name
Alternativní způsoby zrání hovězího masa
Czech description
Zrání je proces, při kterém dochází k výrazným změnám v organoleptické kvalitě masa. Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv různého způsobu zrání hovězího masa na jeho fyzikální, chemické a organoleptické parametry. Bylo hodnoceno maso šesti jalovic českého strakatého skotu z nízkého roštěnce, u kterého byly v období 50 dnů po porážce aplikovány čtyři různé způsoby úpravy. První část vzorků byla vakuově zabalena do plastového obalu (mokré zrání), druhá skupina zrála bez obalu v režimu kontrolované teploty, vlhkosti a proudění vzduchu (suché zrání), třetí část vzorků byla zabalena do vrstvy rozpuštěného másla (máslové zrání) a poslední skupina byla zabalena do vrstvy hovězího loje (zrání v loji). Po ukončení procesu zrání proběhla analýza fyzikálních vlastností, chemického složení masa a posouzení organoleptických vlastností grilovaných steaků. Z výsledků vyplývá, že u všech způsobů skladování a zrání vzorků bylo výsledným produktem maso, jehož instrumentálně posuzovaná křehkost se nacházela v intervalu, který je konzumenty považován za vyhovující. Při senzorické analýze byla zjištěna celá řada statisticky významných diferencí. Vzorky pocházející ze suchého zrání získaly nejpříznivější hodnocení pro šťavnatost a celkovou přijatelnost, zatímco máslové zrání se vyznačovalo vysokými hodnotami intenzity abnormální vůně a abnormální chuti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
42-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—