Development and current level of the farm-gate milk price and butter price
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006190" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006190 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj a aktuální výše výkupní ceny mléka a ceny másla
Original language description
Výkupní cena mléka patří mezi hlavní faktory ovlivňující rentabilitu výroby mléka. Její výše je z velké míry závislá na nabídce a poptávce na trhu. Od vstupu ČR do EU byla průměrná výkupní cena mléka výrazně podprůměrná v letech 2009 a 2016 a historicky nejvyšší úrovně dosáhla v roce 2022. Od ledna do října 2024 bylo ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 v ČR vykoupeno mlékárnami o 2,7 % více mléka za cenu o 0,6 % vyšší. Procentní obsah tuku v mléce se za toto období jen mírně snížil o 0,04 p.b. Oproti výkupní ceně mléka lze trvalejší růst spatřovat v nákladech výroby mléka, které v sobě odrážejí růst cen vstupů. Inflace, která byla v ČR za posledních 10 let v průměru 4,2 % za rok, zvyšuje hladinu nákladů prvovýrobcům, zpracovatelům i obchodníkům. Tím se zvyšují ceny průmyslových výrobců i spotřebitelské ceny, vč. ceny másla. Produkce másla se od ledna do října 2024 oproti stejným měsícům roku předešlého zvýšila o 5,9 % a cena průmyslových výrobců (mlékáren) zaznamenala nárůst ze 143 na 172 Kč za kg, tj. + 20 %.
Czech name
Vývoj a aktuální výše výkupní ceny mléka a ceny másla
Czech description
Výkupní cena mléka patří mezi hlavní faktory ovlivňující rentabilitu výroby mléka. Její výše je z velké míry závislá na nabídce a poptávce na trhu. Od vstupu ČR do EU byla průměrná výkupní cena mléka výrazně podprůměrná v letech 2009 a 2016 a historicky nejvyšší úrovně dosáhla v roce 2022. Od ledna do října 2024 bylo ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 v ČR vykoupeno mlékárnami o 2,7 % více mléka za cenu o 0,6 % vyšší. Procentní obsah tuku v mléce se za toto období jen mírně snížil o 0,04 p.b. Oproti výkupní ceně mléka lze trvalejší růst spatřovat v nákladech výroby mléka, které v sobě odrážejí růst cen vstupů. Inflace, která byla v ČR za posledních 10 let v průměru 4,2 % za rok, zvyšuje hladinu nákladů prvovýrobcům, zpracovatelům i obchodníkům. Tím se zvyšují ceny průmyslových výrobců i spotřebitelské ceny, vč. ceny másla. Produkce másla se od ledna do října 2024 oproti stejným měsícům roku předešlého zvýšila o 5,9 % a cena průmyslových výrobců (mlékáren) zaznamenala nárůst ze 143 na 172 Kč za kg, tj. + 20 %.
Classification
Type
A - Audiovisual production
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
—
Place of publication
VÚŽV, v. v. i.
Publisher/client name
VÚŽV, v. v. i.
Version
Věda populárně
Carrier ID
—