All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Water activity as microbial contamination indicator for storage of damson-cheeses and dried fruits from selected cultivars of plums and semi-plums

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P001254" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P001254 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vodní aktivita jako indikátor mikrobiální kontaminace pro skladování povidel a sušených plodů z vybraných odrůd švestek a pološvestek

  • Original language description

    Cílem práce bylo prohloubení znalostí o mikrobiologické stabilitě sušených plodů a povidel v průběhu jejich skladování po dobu jednoho roku.Jako kriterium pro predikci růstu mikroorganismů byla zvolena vodní aktivita aw, stanovená u souboru těchto produktů, vyrobených standardními postupy ze 14 druhů švestek a pološvestek ze sklizní 2005 a 2006. U sušených plodů s obsahem vody nižším než 35% (normovaný požadavek) nedošlo při skladování k mikrobiální kontaminaci. Tomu odpovídaly i hodnoty vodní aktivity,které se pohybovaly v rozmezí 0,46-0,71, tj. byly pod nebo na hranici zajišťující mikrobiální bezpečnost. Jiná situace nastala u povidel s minimální sušinou 60% (normovaný požadavek). Hodnoty vodní aktivity se zde ve většině případů pohybovaly v rozmezí0,68-0,82, tj. v oblasti se zvýšenou možností růstu mikroorganismů. Protože však ani za těchto podmínek nebylo při jejich skladování zjištěno mikrobiální napadení, dochází zde velmi pravděpodobně ke kombinovanému antimikrobiálnímu účinku

  • Czech name

    Vodní aktivita jako indikátor mikrobiální kontaminace pro skladování povidel a sušených plodů z vybraných odrůd švestek a pološvestek

  • Czech description

    Cílem práce bylo prohloubení znalostí o mikrobiologické stabilitě sušených plodů a povidel v průběhu jejich skladování po dobu jednoho roku.Jako kriterium pro predikci růstu mikroorganismů byla zvolena vodní aktivita aw, stanovená u souboru těchto produktů, vyrobených standardními postupy ze 14 druhů švestek a pološvestek ze sklizní 2005 a 2006. U sušených plodů s obsahem vody nižším než 35% (normovaný požadavek) nedošlo při skladování k mikrobiální kontaminaci. Tomu odpovídaly i hodnoty vodní aktivity,které se pohybovaly v rozmezí 0,46-0,71, tj. byly pod nebo na hranici zajišťující mikrobiální bezpečnost. Jiná situace nastala u povidel s minimální sušinou 60% (normovaný požadavek). Hodnoty vodní aktivity se zde ve většině případů pohybovaly v rozmezí0,68-0,82, tj. v oblasti se zvýšenou možností růstu mikroorganismů. Protože však ani za těchto podmínek nebylo při jejich skladování zjištěno mikrobiální napadení, dochází zde velmi pravděpodobně ke kombinovanému antimikrobiálnímu účinku

Classification

  • Type

    C - Chapter in a specialist book

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Research on growth characteristics and processing potential of new plum cultivars</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Book/collection name

    Inovace pěstování ovocných plodin

  • ISBN

    978-80-87030-03-5

  • Number of pages of the result

    5

  • Pages from-to

    177-181

  • Number of pages of the book

  • Publisher name

    Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.

  • Place of publication

    Holovousy

  • UT code for WoS chapter