Water activity as microbial contamination indicator for storage of damson-cheeses and dried fruits from selected cultivars of plums and semi-plums
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P001254" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P001254 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vodní aktivita jako indikátor mikrobiální kontaminace pro skladování povidel a sušených plodů z vybraných odrůd švestek a pološvestek
Original language description
Cílem práce bylo prohloubení znalostí o mikrobiologické stabilitě sušených plodů a povidel v průběhu jejich skladování po dobu jednoho roku.Jako kriterium pro predikci růstu mikroorganismů byla zvolena vodní aktivita aw, stanovená u souboru těchto produktů, vyrobených standardními postupy ze 14 druhů švestek a pološvestek ze sklizní 2005 a 2006. U sušených plodů s obsahem vody nižším než 35% (normovaný požadavek) nedošlo při skladování k mikrobiální kontaminaci. Tomu odpovídaly i hodnoty vodní aktivity,které se pohybovaly v rozmezí 0,46-0,71, tj. byly pod nebo na hranici zajišťující mikrobiální bezpečnost. Jiná situace nastala u povidel s minimální sušinou 60% (normovaný požadavek). Hodnoty vodní aktivity se zde ve většině případů pohybovaly v rozmezí0,68-0,82, tj. v oblasti se zvýšenou možností růstu mikroorganismů. Protože však ani za těchto podmínek nebylo při jejich skladování zjištěno mikrobiální napadení, dochází zde velmi pravděpodobně ke kombinovanému antimikrobiálnímu účinku
Czech name
Vodní aktivita jako indikátor mikrobiální kontaminace pro skladování povidel a sušených plodů z vybraných odrůd švestek a pološvestek
Czech description
Cílem práce bylo prohloubení znalostí o mikrobiologické stabilitě sušených plodů a povidel v průběhu jejich skladování po dobu jednoho roku.Jako kriterium pro predikci růstu mikroorganismů byla zvolena vodní aktivita aw, stanovená u souboru těchto produktů, vyrobených standardními postupy ze 14 druhů švestek a pološvestek ze sklizní 2005 a 2006. U sušených plodů s obsahem vody nižším než 35% (normovaný požadavek) nedošlo při skladování k mikrobiální kontaminaci. Tomu odpovídaly i hodnoty vodní aktivity,které se pohybovaly v rozmezí 0,46-0,71, tj. byly pod nebo na hranici zajišťující mikrobiální bezpečnost. Jiná situace nastala u povidel s minimální sušinou 60% (normovaný požadavek). Hodnoty vodní aktivity se zde ve většině případů pohybovaly v rozmezí0,68-0,82, tj. v oblasti se zvýšenou možností růstu mikroorganismů. Protože však ani za těchto podmínek nebylo při jejich skladování zjištěno mikrobiální napadení, dochází zde velmi pravděpodobně ke kombinovanému antimikrobiálnímu účinku
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Research on growth characteristics and processing potential of new plum cultivars</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Inovace pěstování ovocných plodin
ISBN
978-80-87030-03-5
Number of pages of the result
5
Pages from-to
177-181
Number of pages of the book
—
Publisher name
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Place of publication
Holovousy
UT code for WoS chapter
—