TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SELECTED VARIETIES OF PLUMS IN THE WHITE CARPATHIAN MOUNTAINS REGION
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510060" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510060 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT
Original language description
Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanovašvestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.
Czech name
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT
Czech description
Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanovašvestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z II. Mezinárodního sympózia přírodovědců Trenčianského kraja a Zlínského kraje
ISBN
978-80-87130-11-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace
Place of publication
Zlín
Event location
Mikulčin vrch
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—