All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SELECTED VARIETIES OF PLUMS IN THE WHITE CARPATHIAN MOUNTAINS REGION

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510060" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510060 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT

  • Original language description

    Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanovašvestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.

  • Czech name

    TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT

  • Czech description

    Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanovašvestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z II. Mezinárodního sympózia přírodovědců Trenčianského kraja a Zlínského kraje

  • ISBN

    978-80-87130-11-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace

  • Place of publication

    Zlín

  • Event location

    Mikulčin vrch

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article