Relation between the fermentable sugar content and ethanol production in selected plum cultivars.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P001430" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P001430 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vztah mezi obsahem zkvasitelných cukrů a produkcí ethanolu u vybraných druhů slivoní.
Original language description
Cílem práce bylo sledování vztahu mezi obsahem zkvasitelných sacharidů a obsahem ethanolu v prokvašené zápaře, realizované u 15 odrůd slivoní ze sklizní 2005 ? 2006. Zároveň byla určena výtěžnost produkce ethanolu. Při stanovení uvedených analytů byla použita metoda HPLC a standardisovaná kvasná zkouška. Průměrný obsah zkvasitelných cukrů v jednotlivých odrůdách za sledované období byl dosti rozdílný a pohyboval se v širokém rozmezí 7,1 ? 12,5 %. Průměrné obsahy ethanolu po fermentaci v rozsahu 3,6 ?6,4% byly přímo úměrné zkvasitelným cukrům. Naproti tomu průměrné výtěžnosti ethanolu z jednotlivých odrůd byly vyrovnané a v úzkém rozmezí 47,7 ? 49,6 %. Z toho lze usuzovat na velmi podobný průběh jejich fermentace. Odrůdy slivoní byly zhodnoceny a rozděleny dle průměrného obsahu zkvasitelných cukrů. Byl též navržen orientační výpočet obsahu zkvasitelných cukrů ve slivoních, založený na známém obsahu ethanolu v prokvašené zápaře.
Czech name
Vztah mezi obsahem zkvasitelných cukrů a produkcí ethanolu u vybraných druhů slivoní.
Czech description
Cílem práce bylo sledování vztahu mezi obsahem zkvasitelných sacharidů a obsahem ethanolu v prokvašené zápaře, realizované u 15 odrůd slivoní ze sklizní 2005 ? 2006. Zároveň byla určena výtěžnost produkce ethanolu. Při stanovení uvedených analytů byla použita metoda HPLC a standardisovaná kvasná zkouška. Průměrný obsah zkvasitelných cukrů v jednotlivých odrůdách za sledované období byl dosti rozdílný a pohyboval se v širokém rozmezí 7,1 ? 12,5 %. Průměrné obsahy ethanolu po fermentaci v rozsahu 3,6 ?6,4% byly přímo úměrné zkvasitelným cukrům. Naproti tomu průměrné výtěžnosti ethanolu z jednotlivých odrůd byly vyrovnané a v úzkém rozmezí 47,7 ? 49,6 %. Z toho lze usuzovat na velmi podobný průběh jejich fermentace. Odrůdy slivoní byly zhodnoceny a rozděleny dle průměrného obsahu zkvasitelných cukrů. Byl též navržen orientační výpočet obsahu zkvasitelných cukrů ve slivoních, založený na známém obsahu ethanolu v prokvašené zápaře.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4111" target="_blank" >QF4111: Research on growth characteristics and processing potential of new plum cultivars</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Inovace pěstování ovocných plodin
ISBN
978-80-87030-03-5
Number of pages of the result
6
Pages from-to
185-190
Number of pages of the book
—
Publisher name
VŠÚO Holovousy s.r.o.
Place of publication
Holovousy
UT code for WoS chapter
—