Relationship between the ratio of large and small starch granules determined by gravitational field-flow fractionation and malting quality of barley varieties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P003829" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P003829 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/68081715:_____/07:00088929
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Relationship between the ratio of large and small starch granules determined by gravitational field-flow fractionation and malting quality of barley varieties
Original language description
The ratio of large and small barley starch granules was determined by gravitation field-flow fractionation (GFFF) under optimized conditions. Monitoring was conducted with 108 samples. The two-row winter varieties had the highest ratios of large and small starch granules A/B. On the other hand, the two-row varieties of spring malting barley had the lowest ratios A/B. The ratios of large and small starch granules A/B of six-row winter varieties were betwen the previous groups. The obtaind relationship between the ratio of large and small starch granules and malting properties for this set of barely varieties is opposite to previous expectations, assuming that spring malting barley varieties have higher ratios of large and small starch granules than winter ones. GFFF was shown as a suitable technique for the determination of the ratio A/B starch granules.
Czech name
Vztah mezi poměrem velkých a malých škrobových zrn určený gravitační field flow frakcionací a sladovnickou kvalitou odrůd ječmene
Czech description
Poměr velkých a malých škrobových zrn byl stanoven metodou GFFF v optimalizovaných podmínkách. Sledování bylo provedeno u 108 vzorků. Nejvyšší poměr velkých a malých škrobových zrn A/B měly dvouřadé ozimé odrůdy. Na druhé straně, dvouřadé odrůdy jarníhosladovnického ječmene měl nejnižší poměr A/B. Poměr velkých a malých škrobových zrn A/B šestiřadých ozimých odrůd byly mezi předchozími skupinami. Získaný vztah mezi poměrem velkých a malých škrobových zrn a sladovnických vlastností pro tento soubor odrůd ječmene je v kontrastu s předchozími očekáváními, které předpokládaly, že odrůdy jarního sladovnického ječmene mají větší poměr velkých a malých škrobových zrn než ozimé. GFFF se ukázala, jako vhodná metoda pro stanovení poměru A/B škrobových zrn.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1005" target="_blank" >QD1005: The influence of distribution of size of starch granules on the technological quality of barley</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Liquid Chromatography and Related Technologies
ISSN
1082-6076
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
30
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
13
Pages from-to
1289-1301
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—