Relationship Between Starch Granule Size Distribution and Selected Malting Parameters
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000748" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000748 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60193697:_____/08:#0000441
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Relationship Between Starch Granule Size Distribution and Selected Malting Parameters
Original language description
The relationship between malting parameters and the ratio of large and small starch granules eas studied in the endosperm of 12 varieties of spring barley of Czech, German and British origin. Starch granule size distribution was mesured using two methods, low-angle laser light scattering (LALLS) and gravitational field-flow fractionation (GFFF), over a 3-year period. An increasein a large starch granule fraction in the nonmalted spring barley varieties was accompanied by a statistically significant decline in the values of extract, saccharide extract, relative extract at 45 °C, Kolbach index, modification (Carlsberg metod), wort color, starch content and beta-glucans. However, statistical correlations found between the malting parameters and starch granule size distribution were rather low. Statistically highly significant effect of varieties and variety-year interactions on large and small starch granules were determined.
Czech name
Vztah mezi distribucí velikosti škrobových zrn a vybranými sladařskými parametry
Czech description
Byl studován vztah mezi sladařskými parametry a poměrem velkých a malých škrobových zrn v endospermu 12 odrůd jarního ječmene českého, německého a britského původu. Distribuce velikosti škrobových zrn byla měřena v průběhu 3 let metodami LALLS (low-anglelaser light scattering) a GFFF (gravitational field-flow fractionation). U odrůd jarního ječmene bylo zvýšení frakce velkých škrobových zrn spojeno se statisticky významným snížením hodnot extraktu, sacharidovéhio extraktu, relativního extraktu při 45 °C, Kolbachova indexu, modifikace (Carlsbergova metoda, barvy mladiny, obsahu škrobu a beta-glukanů. Nicméně nalezené statistické korelace mezi sladařskými parametry a distribucí velikostí škrobových zrn byly dosti nízké. Statisticky vysoce významný vztahbyl nalezen mezi odrůdami, ročníky a velkými a malými škrobovými zrny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QD1005" target="_blank" >QD1005: The influence of distribution of size of starch granules on the technological quality of barley</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of American Society of Brewing Chemists
ISSN
0361-0470
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000258583200004
EID of the result in the Scopus database
—