All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Relationship Between Starch Granule Size Distribution and Selected Malting Parameters

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000748" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000748 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/08:#0000441

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Relationship Between Starch Granule Size Distribution and Selected Malting Parameters

  • Original language description

    The relationship between malting parameters and the ratio of large and small starch granules eas studied in the endosperm of 12 varieties of spring barley of Czech, German and British origin. Starch granule size distribution was mesured using two methods, low-angle laser light scattering (LALLS) and gravitational field-flow fractionation (GFFF), over a 3-year period. An increasein a large starch granule fraction in the nonmalted spring barley varieties was accompanied by a statistically significant decline in the values of extract, saccharide extract, relative extract at 45 °C, Kolbach index, modification (Carlsberg metod), wort color, starch content and beta-glucans. However, statistical correlations found between the malting parameters and starch granule size distribution were rather low. Statistically highly significant effect of varieties and variety-year interactions on large and small starch granules were determined.

  • Czech name

    Vztah mezi distribucí velikosti škrobových zrn a vybranými sladařskými parametry

  • Czech description

    Byl studován vztah mezi sladařskými parametry a poměrem velkých a malých škrobových zrn v endospermu 12 odrůd jarního ječmene českého, německého a britského původu. Distribuce velikosti škrobových zrn byla měřena v průběhu 3 let metodami LALLS (low-anglelaser light scattering) a GFFF (gravitational field-flow fractionation). U odrůd jarního ječmene bylo zvýšení frakce velkých škrobových zrn spojeno se statisticky významným snížením hodnot extraktu, sacharidovéhio extraktu, relativního extraktu při 45 °C, Kolbachova indexu, modifikace (Carlsbergova metoda, barvy mladiny, obsahu škrobu a beta-glukanů. Nicméně nalezené statistické korelace mezi sladařskými parametry a distribucí velikostí škrobových zrn byly dosti nízké. Statisticky vysoce významný vztahbyl nalezen mezi odrůdami, ročníky a velkými a malými škrobovými zrny.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QD1005" target="_blank" >QD1005: The influence of distribution of size of starch granules on the technological quality of barley</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of American Society of Brewing Chemists

  • ISSN

    0361-0470

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    66

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000258583200004

  • EID of the result in the Scopus database