All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of folates in vegetables and their retention during boiling.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A8P002392" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:8P002392 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027022:_____/08:9P000244

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of folates in vegetables and their retention during boiling.

  • Original language description

    The HPLC method for 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF) determination in vegetables was optimized for folate release from food matrix. Enzymatic hydrolyses using the subsequent addition of ?-amylase, protease and conjugase from hog kidney, or their combinations, were tested. The highest release values were obtained with the application of enzymes ?-amylase and conjugase, amounting to 112.4-127.0 % of the values obtained from processing with sole conjugase. The simultaneous addition of both enzymes and theincubation at pH 4.9 did not suppress the release of folates. Spinach, Chinese cabbage, lettuce, cauliflower and broccoli contained more than 50 ug of 5-MTHF/100g, whereas less than 25 ug/100g was found in potatoes, carrot, white cabbage, green and yellow pepper. Individual vegetables differed in folate retention during their boiling under constant conditions. The highest retention was measured in Brussels sprouts, cauliflower and broccoli. After 8 min boiling more than 75% of the initi

  • Czech name

    Stanovení folátů v zelenině a jejich retence během vaření

  • Czech description

    V rámci metody pro stanovení 5-methyltetrahydrofolátu (5-MTHF) v zelenině byl optimalizován postup uvolnění z matrice. Byl testován postupný přídavek alfa-amylázy, proteázy a konjugázy z vepřových ledvin, případně jejich kombinace. Nejlepší hodnoty bylyzískány s aplikací alfa-amylázy a konjugázy, které dosahovaly 112,4-127,0% hodnot nalezených po aplikaci samotné konjugázy. Současný přídavek obou enzymů a inkubace při pH 4,9 nepotlačuje uvolnění folátů. Špenát, čínské zelí, salát, květák a brokolice obsahují více než 50 ug 5-MTHF/100g, zatímco v bramborách, mrkvi, bílém zelí a žluté a zelené paprice bylo nalezeno méně než 25ug/100g. Retence folátů během vaření se pro jednotlivé druhy zeleniny liší. Nejvyšší retence byla nalezena pro růžičkovou kapustu, květák a brokolici. Po 8 min varu zůstává v této zelenině více než 75% původně přítomného 5-MTHF. Nižší hodnoty retence, mezi 37 a 52% byly nalezeny pro špenát, kapustu a mrkev.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    31-37

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database