All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Carrot and beetroot juices as a base of functional drinks

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000387" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000387 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/13:NE22

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Šťávy z mrkve a červené řepy jako základ funkčních nápojů

  • Original language description

    Šťáva z mrkve a z červené řepy byly kombinovány s dalšími druhy zeleninových šťáv, se syrovátkou nebo s další složkami (rakytníkový sirup, brusinková šťáva, psyllium, agávový sirup, šťáva z aloe, preparát s minerálními látkami z mléka). Testovány byly jak nefermentované varianty, tak fermentované různými druhy bakterií mléčného kvašení. Provedeno bylo mikrobiologické, nutriční a senzorické hodnocení a skladovací zkoušky. Senzoricky nejlépe byly hodnoceny nefermentované šťávy s vyšším podílem červené řepy a šťávy s přídavkem agávového sirupu, a to řepná fermentovaná Lactobacillus fermentum CCDM 154 (zakoupilo by 45 % hodnotitelů), řepná fermentovaná Streptococcus thermophilus CCDM 144 a mrkvová fermentovaná mezofilní kulturou CCDM 17 (obě by zakoupilo 36 % hodnotitelů). Po čtyřech týdnech skladování při 4 - 8 °C byla denzita zákysových mikroorganismů v řepné šťávě s agávovým sirupem fermentované Str. thermophilus < 1 x 103 KTJ/ml, zatímco ve druhých dvou jmenovaných > 1 x 107 KTJ/ml.

  • Czech name

    Šťávy z mrkve a červené řepy jako základ funkčních nápojů

  • Czech description

    Šťáva z mrkve a z červené řepy byly kombinovány s dalšími druhy zeleninových šťáv, se syrovátkou nebo s další složkami (rakytníkový sirup, brusinková šťáva, psyllium, agávový sirup, šťáva z aloe, preparát s minerálními látkami z mléka). Testovány byly jak nefermentované varianty, tak fermentované různými druhy bakterií mléčného kvašení. Provedeno bylo mikrobiologické, nutriční a senzorické hodnocení a skladovací zkoušky. Senzoricky nejlépe byly hodnoceny nefermentované šťávy s vyšším podílem červené řepy a šťávy s přídavkem agávového sirupu, a to řepná fermentovaná Lactobacillus fermentum CCDM 154 (zakoupilo by 45 % hodnotitelů), řepná fermentovaná Streptococcus thermophilus CCDM 144 a mrkvová fermentovaná mezofilní kulturou CCDM 17 (obě by zakoupilo 36 % hodnotitelů). Po čtyřech týdnech skladování při 4 - 8 °C byla denzita zákysových mikroorganismů v řepné šťávě s agávovým sirupem fermentované Str. thermophilus < 1 x 103 KTJ/ml, zatímco ve druhých dvou jmenovaných > 1 x 107 KTJ/ml.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: New methods and processing of agricultural raw material use for functional foods conception</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    N

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    132-137

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database