All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Impact of antioxidant fortification on oxidation capacity by sausages

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3AN0000009" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv fortifikace antixiodantů na oxidační kapacitu masných výrobků

  • Original language description

    Během posledních let stoupá, kvůli obavám o zdraví konzumentů, zájem o potraviny fortifikované přírodními aktivními látkami, což se projevilo i poté, co v roce 2015 oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařazení červeného masa mezi potencionální karcinogeny a masné výrobky mezi karcinogenní látky. Proto narůstá snaha o vytváření masných výrobků obohacených různými látkami, které by byly schopny zvýšit biologickou hodnotu. Vhodnými surovinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bylinky (koření), ovoce, zelenina i některé odpadní materiály rostlinného původu. Antioxidanty v masných výrobcích plní několik funkcí: mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví (např. prevenci proti rakovině) i na vlastnosti samotného produktu – ovlivŇují technologické vlastnosti, teké organoleptické, protože oddalují oxidaci tuků a tím pozitivně ovlivňují i nutriční jakost. Naším záměrem byla snaha snížit množství volných radikálů v masných výrobcích a dále pomocí antioxidantů z přírodních látek, běžně pěstovaných v regionu, zvýšit antioxidační kapacitu výrobku.

  • Czech name

    Vliv fortifikace antixiodantů na oxidační kapacitu masných výrobků

  • Czech description

    Během posledních let stoupá, kvůli obavám o zdraví konzumentů, zájem o potraviny fortifikované přírodními aktivními látkami, což se projevilo i poté, co v roce 2015 oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařazení červeného masa mezi potencionální karcinogeny a masné výrobky mezi karcinogenní látky. Proto narůstá snaha o vytváření masných výrobků obohacených různými látkami, které by byly schopny zvýšit biologickou hodnotu. Vhodnými surovinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bylinky (koření), ovoce, zelenina i některé odpadní materiály rostlinného původu. Antioxidanty v masných výrobcích plní několik funkcí: mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví (např. prevenci proti rakovině) i na vlastnosti samotného produktu – ovlivŇují technologické vlastnosti, teké organoleptické, protože oddalují oxidaci tuků a tím pozitivně ovlivňují i nutriční jakost. Naším záměrem byla snaha snížit množství volných radikálů v masných výrobcích a dále pomocí antioxidantů z přírodních látek, běžně pěstovaných v regionu, zvýšit antioxidační kapacitu výrobku.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů