IMPACT OF ANTIOXIDANT FORTIFICATION ON OXIDATION CAPACITY BY SAUSAGES
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896642" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896642 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
VLIV FORTIFIKACE ANTIOXIDANTŮ NA OXIDAČNÍ KAPACITU MASNÝCH VÝROBKŮ
Original language description
Během posledních let stoupá, kvůli obavám o zdraví konzumentů, zájem o potraviny fortifikvoané přírodními aktivními látkami, což se projevilo i poté, co v roce 2015 oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařazení červeného masa mezi potencionální karcinogeny a masné výrobky mezi karcinogenní látky. Proto narůstá snaha o vytváření masných výrobků obohacených různými látkami, které by byly schopny zvýšit biologickou hodnotu. Vhodnými surovinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bylinky (koření), ovoce, zelenina i některé odpadní materiály rostlinného původu. Antioxidanty v masných výrobcích plní několik funkcí: mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví (např. prevenci proti rakovině) i na vlastnosti samotného produktu - ovlivŇují technologické vlastnosti, teké organoleptické, protože oddalují oxidaci tuků a tím pozitivně ovlivňují i nutriční jakost. Naším záměrem byla snaha snížit množství volných radikálů v masných výrobcích a dále pomocí antioxidantů z přírodních látek, běžně pěstovaných v regionu, zvýšit antioxidační kapacitu výrobku.
Czech name
VLIV FORTIFIKACE ANTIOXIDANTŮ NA OXIDAČNÍ KAPACITU MASNÝCH VÝROBKŮ
Czech description
Během posledních let stoupá, kvůli obavám o zdraví konzumentů, zájem o potraviny fortifikvoané přírodními aktivními látkami, což se projevilo i poté, co v roce 2015 oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zařazení červeného masa mezi potencionální karcinogeny a masné výrobky mezi karcinogenní látky. Proto narůstá snaha o vytváření masných výrobků obohacených různými látkami, které by byly schopny zvýšit biologickou hodnotu. Vhodnými surovinami s vysokým obsahem antioxidantů jsou bylinky (koření), ovoce, zelenina i některé odpadní materiály rostlinného původu. Antioxidanty v masných výrobcích plní několik funkcí: mohou mít pozitivní vliv na lidské zdraví (např. prevenci proti rakovině) i na vlastnosti samotného produktu - ovlivŇují technologické vlastnosti, teké organoleptické, protože oddalují oxidaci tuků a tím pozitivně ovlivňují i nutriční jakost. Naším záměrem byla snaha snížit množství volných radikálů v masných výrobcích a dále pomocí antioxidantů z přírodních látek, běžně pěstovaných v regionu, zvýšit antioxidační kapacitu výrobku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Kvalita mäsa / Meat Quality; Medzinárodná vedecká konferencia / International Scientific Conference ? název. sborníku v orig. jazyce
ISBN
978-80-552-1678-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
4
Pages from-to
26-29
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra, SR
Event date
Jun 1, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—