All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Authentication of fish species using molecular biological approaches

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3AN0000013" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:N0000013 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Autentizace druhů ryb pomocí molekulárně biologických metod

  • Original language description

    Základní kritérium spolehlivosti a bezpečnosti výrobků je naplněno správným označováním potravinářských komodit - zde druhu rybího masa. Správné druhové určení má efekt na kvalitativní vlastnosti s dopadem i do zdravotního stavu konzumentů. U alergií na rybí maso je zdokumentována odlišná reaktivita senzitivních jedinců v závislosti na druhu ryby. Stanovení druhu ryby je běžně založeno na morfologických znacích. S rostoucí mírou zpracování ryb do produktů potravinářského průmyslu nebo komplexnějších pokrmů v rámci gastronomie klesá možnost využití tohoto způsobu určení. Rovněž dovoz mořských ryb do vnitrozemských států, jakým je i ČR, se ve velké míře realizuje formou zmrazených bloků komprimovaného a často již částečně opracovaného rybího masa. Morfologické znaky k rozlišení jednotlivých druhů ryb ani v tomto případě tedy nelze použít. Dostupnost metody umožňující druhové určení rybího masa ve vzorku, bez ohledu na jeho velikost, intaktnost či zpracování, je nezbytná. Molekulárně-biologické metody založené na PCR, vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifičnosti, se týkají technik vhodných pro stanovení jak ve formě surové a zpracované ryby technologicky. Tato práce přistupuje k problému pomocí nástrojů molekulární biologie, konkrétně qPCR. Analýza DNA byla provedena pomocí amplifikaci genu kódujícího základní ryby alergen – parvalbumin. V předkládané práci byly v rámci kvantitativní qPCR navrženy a otestovány primery spolu s fluorescenčně značenou sondou komplementární k druhému intronu protein-kódující oblasti parvalbuminového genu pražmy zpěvné (Spondyliosoma cantharus).

  • Czech name

    Autentizace druhů ryb pomocí molekulárně biologických metod

  • Czech description

    Základní kritérium spolehlivosti a bezpečnosti výrobků je naplněno správným označováním potravinářských komodit - zde druhu rybího masa. Správné druhové určení má efekt na kvalitativní vlastnosti s dopadem i do zdravotního stavu konzumentů. U alergií na rybí maso je zdokumentována odlišná reaktivita senzitivních jedinců v závislosti na druhu ryby. Stanovení druhu ryby je běžně založeno na morfologických znacích. S rostoucí mírou zpracování ryb do produktů potravinářského průmyslu nebo komplexnějších pokrmů v rámci gastronomie klesá možnost využití tohoto způsobu určení. Rovněž dovoz mořských ryb do vnitrozemských států, jakým je i ČR, se ve velké míře realizuje formou zmrazených bloků komprimovaného a často již částečně opracovaného rybího masa. Morfologické znaky k rozlišení jednotlivých druhů ryb ani v tomto případě tedy nelze použít. Dostupnost metody umožňující druhové určení rybího masa ve vzorku, bez ohledu na jeho velikost, intaktnost či zpracování, je nezbytná. Molekulárně-biologické metody založené na PCR, vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifičnosti, se týkají technik vhodných pro stanovení jak ve formě surové a zpracované ryby technologicky. Tato práce přistupuje k problému pomocí nástrojů molekulární biologie, konkrétně qPCR. Analýza DNA byla provedena pomocí amplifikaci genu kódujícího základní ryby alergen – parvalbumin. V předkládané práci byly v rámci kvantitativní qPCR navrženy a otestovány primery spolu s fluorescenčně značenou sondou komplementární k druhému intronu protein-kódující oblasti parvalbuminového genu pražmy zpěvné (Spondyliosoma cantharus).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů