Authentication of fish species using molecular biological approaches
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3AN0000013" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:N0000013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Autentizace druhů ryb pomocí molekulárně biologických metod
Original language description
Základní kritérium spolehlivosti a bezpečnosti výrobků je naplněno správným označováním potravinářských komodit - zde druhu rybího masa. Správné druhové určení má efekt na kvalitativní vlastnosti s dopadem i do zdravotního stavu konzumentů. U alergií na rybí maso je zdokumentována odlišná reaktivita senzitivních jedinců v závislosti na druhu ryby. Stanovení druhu ryby je běžně založeno na morfologických znacích. S rostoucí mírou zpracování ryb do produktů potravinářského průmyslu nebo komplexnějších pokrmů v rámci gastronomie klesá možnost využití tohoto způsobu určení. Rovněž dovoz mořských ryb do vnitrozemských států, jakým je i ČR, se ve velké míře realizuje formou zmrazených bloků komprimovaného a často již částečně opracovaného rybího masa. Morfologické znaky k rozlišení jednotlivých druhů ryb ani v tomto případě tedy nelze použít. Dostupnost metody umožňující druhové určení rybího masa ve vzorku, bez ohledu na jeho velikost, intaktnost či zpracování, je nezbytná. Molekulárně-biologické metody založené na PCR, vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifičnosti, se týkají technik vhodných pro stanovení jak ve formě surové a zpracované ryby technologicky. Tato práce přistupuje k problému pomocí nástrojů molekulární biologie, konkrétně qPCR. Analýza DNA byla provedena pomocí amplifikaci genu kódujícího základní ryby alergen – parvalbumin. V předkládané práci byly v rámci kvantitativní qPCR navrženy a otestovány primery spolu s fluorescenčně značenou sondou komplementární k druhému intronu protein-kódující oblasti parvalbuminového genu pražmy zpěvné (Spondyliosoma cantharus).
Czech name
Autentizace druhů ryb pomocí molekulárně biologických metod
Czech description
Základní kritérium spolehlivosti a bezpečnosti výrobků je naplněno správným označováním potravinářských komodit - zde druhu rybího masa. Správné druhové určení má efekt na kvalitativní vlastnosti s dopadem i do zdravotního stavu konzumentů. U alergií na rybí maso je zdokumentována odlišná reaktivita senzitivních jedinců v závislosti na druhu ryby. Stanovení druhu ryby je běžně založeno na morfologických znacích. S rostoucí mírou zpracování ryb do produktů potravinářského průmyslu nebo komplexnějších pokrmů v rámci gastronomie klesá možnost využití tohoto způsobu určení. Rovněž dovoz mořských ryb do vnitrozemských států, jakým je i ČR, se ve velké míře realizuje formou zmrazených bloků komprimovaného a často již částečně opracovaného rybího masa. Morfologické znaky k rozlišení jednotlivých druhů ryb ani v tomto případě tedy nelze použít. Dostupnost metody umožňující druhové určení rybího masa ve vzorku, bez ohledu na jeho velikost, intaktnost či zpracování, je nezbytná. Molekulárně-biologické metody založené na PCR, vzhledem ke své vysoké citlivosti a specifičnosti, se týkají technik vhodných pro stanovení jak ve formě surové a zpracované ryby technologicky. Tato práce přistupuje k problému pomocí nástrojů molekulární biologie, konkrétně qPCR. Analýza DNA byla provedena pomocí amplifikaci genu kódujícího základní ryby alergen – parvalbumin. V předkládané práci byly v rámci kvantitativní qPCR navrženy a otestovány primery spolu s fluorescenčně značenou sondou komplementární k druhému intronu protein-kódující oblasti parvalbuminového genu pražmy zpěvné (Spondyliosoma cantharus).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů