The Current Methods Used for Disclosure of Meat and Meat Products Adulteration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000007" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
AKTUÁLNÍ METODY POUŽÍVANÉ PRO ODHALENÍ FALŠOVÁNÍ MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ
Original language description
Maso a masné výrobky patří do skupiny nejdražších potravin, a proto jsou nejčastěji předmětem padělání. Jedním z nejběžnějších způsobů, jak oklamat zákazníky, je nahradit maso vysoké kvality méně kvalitním. Dalším problémem je uvádění zavádějících informací o obsahu masa na etiketě výrobku. V současné době existuje možnost využití mnoha metod pro rozpoznávání masa. V našem příspěvku je uveden přehled současných metod analýzy masa včetně příkladů jejich použití. Jsou rozděleny podle detekovaného analytu, jako jsou proteiny, metabolity a DNA. V současné době je ověřování původu masa jednoduchým úkolem. Na druhé straně kvantifikace různého původu masa nebo masných výrobků ve směsi stále představuje složitý a obtížný problém.
Czech name
AKTUÁLNÍ METODY POUŽÍVANÉ PRO ODHALENÍ FALŠOVÁNÍ MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ
Czech description
Maso a masné výrobky patří do skupiny nejdražších potravin, a proto jsou nejčastěji předmětem padělání. Jedním z nejběžnějších způsobů, jak oklamat zákazníky, je nahradit maso vysoké kvality méně kvalitním. Dalším problémem je uvádění zavádějících informací o obsahu masa na etiketě výrobku. V současné době existuje možnost využití mnoha metod pro rozpoznávání masa. V našem příspěvku je uveden přehled současných metod analýzy masa včetně příkladů jejich použití. Jsou rozděleny podle detekovaného analytu, jako jsou proteiny, metabolity a DNA. V současné době je ověřování původu masa jednoduchým úkolem. Na druhé straně kvantifikace různého původu masa nebo masných výrobků ve směsi stále představuje složitý a obtížný problém.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
1213-7103
e-ISSN
1803-2389
Volume of the periodical
112
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
207-214
UT code for WoS article
000430047200002
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85045519367