All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Defects of meat and meat products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024368" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024368 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vady masa a masných výrobků

  • Original language description

    Změny barvy masa a masných výrobků jsou jednou z nejčastějších příčin jakostních reklamací zákazníků. Jednou z nejčastějších vad masných výrobků je vznik barevných skvrn, nejčastěji zeleného nebo červeného popřípadě tmavě červeného zbarvení. Zelenání seu masa a masných výrobků vyskytuje zejména v teplém období. Jako původci této vady se označují laktobacily, zejména Lactobacillus viridescens, dále rody Leuconostoc, Pediococcu s enterokoky. Zelenání masa a masných výrobků se vyskytuje v několika formách, a to zelenání v nákroji, které vzniká až po nařezání a po styku s kyslíkem, dále zelenání v jádře, ložiskové zelenání a zelený okrajový kroužek. Zelený okrajový kroužek se vyskytuje zejména v sekaných výrobcích a zelené ložiska nejčastěji v dutinách trvanlivých salámů. Jako podstata zeleného zbarvení se uvádí tvorba oxidačně redukčních změn, resp. Tvorba peroxidu vodíku, který oxiduje krevní barvivo na methemoglobín a na biliverdin. Někdy se uvádí jako příčina zelenání sirovodík, produ

  • Czech name

    Vady masa a masných výrobků

  • Czech description

    Změny barvy masa a masných výrobků jsou jednou z nejčastějších příčin jakostních reklamací zákazníků. Jednou z nejčastějších vad masných výrobků je vznik barevných skvrn, nejčastěji zeleného nebo červeného popřípadě tmavě červeného zbarvení. Zelenání seu masa a masných výrobků vyskytuje zejména v teplém období. Jako původci této vady se označují laktobacily, zejména Lactobacillus viridescens, dále rody Leuconostoc, Pediococcu s enterokoky. Zelenání masa a masných výrobků se vyskytuje v několika formách, a to zelenání v nákroji, které vzniká až po nařezání a po styku s kyslíkem, dále zelenání v jádře, ložiskové zelenání a zelený okrajový kroužek. Zelený okrajový kroužek se vyskytuje zejména v sekaných výrobcích a zelené ložiska nejčastěji v dutinách trvanlivých salámů. Jako podstata zeleného zbarvení se uvádí tvorba oxidačně redukčních změn, resp. Tvorba peroxidu vodíku, který oxiduje krevní barvivo na methemoglobín a na biliverdin. Někdy se uvádí jako příčina zelenání sirovodík, produ

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • Event date

    Jan 1, 2010

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article