The current methods used for disclosure of meat and meat products adulteration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917525 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22810/18:43917525
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků
Original language description
Maso a masné výrobky patří k nejdražším potravinám a proto spadají do kategorie nejčastěji falšovaných komodit. Jedním z běžných způsobů klamání zákazníků je náhrada jakostního druhu masa masem méně hodnotným a uvádění nesprávného poměru obsahu druhu masa na etiketě výrobku. Nepoctivým výrobcům tato metoda přináší velký ekonomicky profit na úkor spokojenosti spotřebitele. V současné době je využíváno velké množství metod umožňujících určení druhového původu masa. Lze uvést např. dnes široce využívané imunochemické metody, nacílené na analýzu proteinů. Ovšem použití metod analýzy proteinu je omezeno stupněm denaturace proteinů v průběhu tepelného opracování masných výrobků. Metody využívající analýzu DNA umožnují velice přesnou identifikaci živočišných druhů použitých při výrobě potravin. I přesto, že detekce nedeklarovaného masa v potravinách je relativně jednoduchou záležitostí, kvantifikace jednotlivých druhů masa ve směsích či masných výrobcích je stále komplexní problematikou.
Czech name
Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků
Czech description
Maso a masné výrobky patří k nejdražším potravinám a proto spadají do kategorie nejčastěji falšovaných komodit. Jedním z běžných způsobů klamání zákazníků je náhrada jakostního druhu masa masem méně hodnotným a uvádění nesprávného poměru obsahu druhu masa na etiketě výrobku. Nepoctivým výrobcům tato metoda přináší velký ekonomicky profit na úkor spokojenosti spotřebitele. V současné době je využíváno velké množství metod umožňujících určení druhového původu masa. Lze uvést např. dnes široce využívané imunochemické metody, nacílené na analýzu proteinů. Ovšem použití metod analýzy proteinu je omezeno stupněm denaturace proteinů v průběhu tepelného opracování masných výrobků. Metody využívající analýzu DNA umožnují velice přesnou identifikaci živočišných druhů použitých při výrobě potravin. I přesto, že detekce nedeklarovaného masa v potravinách je relativně jednoduchou záležitostí, kvantifikace jednotlivých druhů masa ve směsích či masných výrobcích je stále komplexní problematikou.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
112
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
207-214
UT code for WoS article
000430047200002
EID of the result in the Scopus database
—