All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The current methods used for disclosure of meat and meat products adulteration

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917525" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917525 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22810/18:43917525

  • Result on the web

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3062</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků

  • Original language description

    Maso a masné výrobky patří k nejdražším potravinám a proto spadají do kategorie nejčastěji falšovaných komodit. Jedním z běžných způsobů klamání zákazníků je náhrada jakostního druhu masa masem méně hodnotným a uvádění nesprávného poměru obsahu druhu masa na etiketě výrobku. Nepoctivým výrobcům tato metoda přináší velký ekonomicky profit na úkor spokojenosti spotřebitele. V současné době je využíváno velké množství metod umožňujících určení druhového původu masa. Lze uvést např. dnes široce využívané imunochemické metody, nacílené na analýzu proteinů. Ovšem použití metod analýzy proteinu je omezeno stupněm denaturace proteinů v průběhu tepelného opracování masných výrobků. Metody využívající analýzu DNA umožnují velice přesnou identifikaci živočišných druhů použitých při výrobě potravin. I přesto, že detekce nedeklarovaného masa v potravinách je relativně jednoduchou záležitostí, kvantifikace jednotlivých druhů masa ve směsích či masných výrobcích je stále komplexní problematikou.

  • Czech name

    Aktuální metody používané pro odhalení falšování masa a masných výrobků

  • Czech description

    Maso a masné výrobky patří k nejdražším potravinám a proto spadají do kategorie nejčastěji falšovaných komodit. Jedním z běžných způsobů klamání zákazníků je náhrada jakostního druhu masa masem méně hodnotným a uvádění nesprávného poměru obsahu druhu masa na etiketě výrobku. Nepoctivým výrobcům tato metoda přináší velký ekonomicky profit na úkor spokojenosti spotřebitele. V současné době je využíváno velké množství metod umožňujících určení druhového původu masa. Lze uvést např. dnes široce využívané imunochemické metody, nacílené na analýzu proteinů. Ovšem použití metod analýzy proteinu je omezeno stupněm denaturace proteinů v průběhu tepelného opracování masných výrobků. Metody využívající analýzu DNA umožnují velice přesnou identifikaci živočišných druhů použitých při výrobě potravin. I přesto, že detekce nedeklarovaného masa v potravinách je relativně jednoduchou záležitostí, kvantifikace jednotlivých druhů masa ve směsích či masných výrobcích je stále komplexní problematikou.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Complex strategies for effective detection of food fraud in the chain production-consumer</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    112

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    207-214

  • UT code for WoS article

    000430047200002

  • EID of the result in the Scopus database