Proven technology of production of fortified product with increased content of beneficial substances - No. 2.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000037" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000037 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 2.
Original language description
Masné a často i zpracované rybí výrobky jsou – ač kritizovány řadou výživových specialistů – součástí denního stravování valné většiny populace. Vzhledem k obecně nízkému příjmu antioxidantů je vhodné je fortifikovat tak, aby se jejich konzumací zvýšil i příjem těchto zdravotně důležitých látek. Toho lze dosáhnout přidáním vhodných zdrojů antioxidantů. Pro fortifikaci byl zvolen výluh ze slupek cibule kuchyňské. Tento byl přidán do směsi na výrobu mletého masného výrobku s obsahem rybího masa.
Czech name
Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 2.
Czech description
Masné a často i zpracované rybí výrobky jsou – ač kritizovány řadou výživových specialistů – součástí denního stravování valné většiny populace. Vzhledem k obecně nízkému příjmu antioxidantů je vhodné je fortifikovat tak, aby se jejich konzumací zvýšil i příjem těchto zdravotně důležitých látek. Toho lze dosáhnout přidáním vhodných zdrojů antioxidantů. Pro fortifikaci byl zvolen výluh ze slupek cibule kuchyňské. Tento byl přidán do směsi na výrobu mletého masného výrobku s obsahem rybího masa.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
NAZV-KUS QJ1610324 OVERTECH č.2
Numerical identification
—
Technical parameters
Cibulové slupky byly vyluhovány v pitné vodě při teplotě 85 °C. Získaný výluh byl přimíchán ke směsi hovězího, vepřového a rybího masa (5 : 20 : 75), okořeněn a z uvedeného díla byly zformovány karbanátky, které byly následně smaženy v řepkovém oleji. Hotový výrobek byl zchlazen a vakuově zabalen. Takto vyrobený jej lze expedovat.
Economical parameters
Získané zkušenosti z výroby a průběhu ověřování technologie využije výrobce MAUZ-výroba, s. r.o. při výrobě uvedených typů výrobků (popřípadě dalších). Výrobky byly zpracovány na základě laboratorních rozborů a testů, provedených v souvislosti s řešením projektu NAZV-KUS QJ1610324. Ekonomický přínos lze vyhodnotit až po delší době následující po zavedení technologie do výrobní praxe.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—