Probitic bacteria dried and encapsulated by spray nebulisation drying.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F19%3AN0000010" target="_blank" >RIV/00027022:_____/19:N0000010 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Probiotické bakterie usušené a enkapsulované sprejovou nebulizační technologií.
Original language description
Jako enkapsulační preparát pro pokusy byl použit Aquacoat CPD (FMC Biopolymer). Jadná se o stabilizovaný nanočásticový latex acetyl ftalátu celulózy pro enterické povlaky pro farmaceutické či potravinářské aplikace. Preparát je nerozpustný v kyselém prostředí, zatímco v při neutrálním až alkalickém pH se rozpouští. Enkapsulovaný materiál tudíž chrání před kyselým pH žaludku, zatímco dojde k jeho uvolnění v alkalickém prostředí střev. Pro pokusy byl použit nový poloprovozní demonstrátor sprejové nebulizační sušárny (viz obr. 3), vyvinutý firmou DBH Technologies ve spolupráci s FS ČVUT.
Czech name
Probiotické bakterie usušené a enkapsulované sprejovou nebulizační technologií.
Czech description
Jako enkapsulační preparát pro pokusy byl použit Aquacoat CPD (FMC Biopolymer). Jadná se o stabilizovaný nanočásticový latex acetyl ftalátu celulózy pro enterické povlaky pro farmaceutické či potravinářské aplikace. Preparát je nerozpustný v kyselém prostředí, zatímco v při neutrálním až alkalickém pH se rozpouští. Enkapsulovaný materiál tudíž chrání před kyselým pH žaludku, zatímco dojde k jeho uvolnění v alkalickém prostředí střev. Pro pokusy byl použit nový poloprovozní demonstrátor sprejové nebulizační sušárny (viz obr. 3), vyvinutý firmou DBH Technologies ve spolupráci s FS ČVUT.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TH02010345" target="_blank" >TH02010345: Spray nebulization drying - new way to preservation of nutraceutics activities.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Gfunk TH02010345 - 2019-01
Numerical identification
—
Technical parameters
Enkapsulovaný probiotický, eventuálně synbiotický preprát s odolností proti kyselému prostředí žaludku, předpokládanou zvýšenou odolností proti žlučovým kyselinám a zlepšenou skladovatelností.
Economical parameters
V této fázi vývoje nelze zatím parametry exaktně vyjádřit. Potenciální škála průmyslových aplikací v potravinářském a krmivářském průmyslu je však široká a zahrnuje jak funkční potraviny a nutraceutika, tak speciální krmné směsi. Odhadu reálných ekonomických parametrů musí předcházet marketingový průzkum, mapování případných výrobců, eventuálně již studie proveditelnosti.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—