All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Counter salads in a gluten-free diet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F19%3AN0000015" target="_blank" >RIV/00027022:_____/19:N0000015 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027022:_____/20:1003

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Volně vážené saláty v bezlepkové dietě

  • Original language description

    V posledních letech stoupá počet osob trpících intolerancí lepku. Mezi tyto intolerance lepku patří alergie na pšeničnou bílkovinu, celiakie, Duhringova dermatitida, glutenová ataxie a neceliakální glutenová senzitivita. Základním léčebným opatřením u těchto chorob je důsledné dodržování bezlepkové diety. Sortiment bezlepkových potravin se neustále rozšiřuje, ale v oblasti polotovarů a rychlého občerstvení je vnímán jako nedostatečný. Proto jsme provedli stanovení lepku v souboru vzorků volně navažovaných salátů z přirozeně bezlepkových surovin. Byly testovány saláty majonézové, rybí i zeleninové. Cílem práce bylo ověřit možnou neúmyslnou kontaminaci lepkem a možnost zařazení salátů do bezlepkové diety. Vzorky salátů byly zakoupeny v supermarketech i malých prodejnách potravin. Zdrojem kontaminace by mohlo být koření, uzeniny nebo další specifické složky. Ke kontaminaci by mohlo teoreticky dojít i v průběhu skladování a při prodeji. Na stanovení lepku byla využita sendvičová ELISA souprava Ridascreen Gliadin ( R-Biopharm AG, R7001) využívající tzv. R5 protilátku proti gliadinu. Obsah lepku ve všech testovaných salátech byl nižší než Nařízením 828/2014 daný limit pro bezlepkové potraviny (20mg lepku / kg potraviny ve stavu určeném k prodeji), a proto je možné tyto saláty využít do bezlepkové diety.

  • Czech name

    Volně vážené saláty v bezlepkové dietě

  • Czech description

    V posledních letech stoupá počet osob trpících intolerancí lepku. Mezi tyto intolerance lepku patří alergie na pšeničnou bílkovinu, celiakie, Duhringova dermatitida, glutenová ataxie a neceliakální glutenová senzitivita. Základním léčebným opatřením u těchto chorob je důsledné dodržování bezlepkové diety. Sortiment bezlepkových potravin se neustále rozšiřuje, ale v oblasti polotovarů a rychlého občerstvení je vnímán jako nedostatečný. Proto jsme provedli stanovení lepku v souboru vzorků volně navažovaných salátů z přirozeně bezlepkových surovin. Byly testovány saláty majonézové, rybí i zeleninové. Cílem práce bylo ověřit možnou neúmyslnou kontaminaci lepkem a možnost zařazení salátů do bezlepkové diety. Vzorky salátů byly zakoupeny v supermarketech i malých prodejnách potravin. Zdrojem kontaminace by mohlo být koření, uzeniny nebo další specifické složky. Ke kontaminaci by mohlo teoreticky dojít i v průběhu skladování a při prodeji. Na stanovení lepku byla využita sendvičová ELISA souprava Ridascreen Gliadin ( R-Biopharm AG, R7001) využívající tzv. R5 protilátku proti gliadinu. Obsah lepku ve všech testovaných salátech byl nižší než Nařízením 828/2014 daný limit pro bezlepkové potraviny (20mg lepku / kg potraviny ve stavu určeném k prodeji), a proto je možné tyto saláty využít do bezlepkové diety.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů