Counter salads in a gluten-free diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F19%3AN0000015" target="_blank" >RIV/00027022:_____/19:N0000015 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/20:1003
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Volně vážené saláty v bezlepkové dietě
Original language description
V posledních letech stoupá počet osob trpících intolerancí lepku. Mezi tyto intolerance lepku patří alergie na pšeničnou bílkovinu, celiakie, Duhringova dermatitida, glutenová ataxie a neceliakální glutenová senzitivita. Základním léčebným opatřením u těchto chorob je důsledné dodržování bezlepkové diety. Sortiment bezlepkových potravin se neustále rozšiřuje, ale v oblasti polotovarů a rychlého občerstvení je vnímán jako nedostatečný. Proto jsme provedli stanovení lepku v souboru vzorků volně navažovaných salátů z přirozeně bezlepkových surovin. Byly testovány saláty majonézové, rybí i zeleninové. Cílem práce bylo ověřit možnou neúmyslnou kontaminaci lepkem a možnost zařazení salátů do bezlepkové diety. Vzorky salátů byly zakoupeny v supermarketech i malých prodejnách potravin. Zdrojem kontaminace by mohlo být koření, uzeniny nebo další specifické složky. Ke kontaminaci by mohlo teoreticky dojít i v průběhu skladování a při prodeji. Na stanovení lepku byla využita sendvičová ELISA souprava Ridascreen Gliadin ( R-Biopharm AG, R7001) využívající tzv. R5 protilátku proti gliadinu. Obsah lepku ve všech testovaných salátech byl nižší než Nařízením 828/2014 daný limit pro bezlepkové potraviny (20mg lepku / kg potraviny ve stavu určeném k prodeji), a proto je možné tyto saláty využít do bezlepkové diety.
Czech name
Volně vážené saláty v bezlepkové dietě
Czech description
V posledních letech stoupá počet osob trpících intolerancí lepku. Mezi tyto intolerance lepku patří alergie na pšeničnou bílkovinu, celiakie, Duhringova dermatitida, glutenová ataxie a neceliakální glutenová senzitivita. Základním léčebným opatřením u těchto chorob je důsledné dodržování bezlepkové diety. Sortiment bezlepkových potravin se neustále rozšiřuje, ale v oblasti polotovarů a rychlého občerstvení je vnímán jako nedostatečný. Proto jsme provedli stanovení lepku v souboru vzorků volně navažovaných salátů z přirozeně bezlepkových surovin. Byly testovány saláty majonézové, rybí i zeleninové. Cílem práce bylo ověřit možnou neúmyslnou kontaminaci lepkem a možnost zařazení salátů do bezlepkové diety. Vzorky salátů byly zakoupeny v supermarketech i malých prodejnách potravin. Zdrojem kontaminace by mohlo být koření, uzeniny nebo další specifické složky. Ke kontaminaci by mohlo teoreticky dojít i v průběhu skladování a při prodeji. Na stanovení lepku byla využita sendvičová ELISA souprava Ridascreen Gliadin ( R-Biopharm AG, R7001) využívající tzv. R5 protilátku proti gliadinu. Obsah lepku ve všech testovaných salátech byl nižší než Nařízením 828/2014 daný limit pro bezlepkové potraviny (20mg lepku / kg potraviny ve stavu určeném k prodeji), a proto je možné tyto saláty využít do bezlepkové diety.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů