Is blue cheese gluten-free???
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000036 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Je sýr s modrou plísní bezlepkový?
Original language description
Informace v literatuře a dohady na sociálních sítích byly důvodem analýz sýrů s modrou plísní v hmotě na obsah lepku. Celkem bylo analyzováno 9 vzorků sýrů české i zahraniční výroby. Na stanovení lepku byly použity ELISA kity firmy R Biopharm AG. Kit sendvičové konstrukce poskytoval výsledky nižší než je limit kvantifikace, ale jeho využití pro daný účel není nejvhodnější. Výsledky stanovené kitem kompetitivním byly vyšší a dosahovaly hodnot 10,1-16,3 mg lepku/ kg sýra. Tyto výsledky jsou nižší než limit 20 mg/kg pro zařazení do bezlepkových potravin. Analyzované vzorky modrých sýrů tedy byly bezlepkové. Metodika stanovení však vyžaduje další pozornost. Poster a článek ve Sborníku příspěvků, 52. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2024, 20.-21.5.2024, Praha, Novotného lávka, sborník, str.104 - 108, http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf,
Czech name
Je sýr s modrou plísní bezlepkový?
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů