All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Is blue cheese gluten-free???

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Je sýr s modrou plísní bezlepkový?

  • Original language description

    Informace v literatuře a dohady na sociálních sítích byly důvodem analýz sýrů s modrou plísní v hmotě na obsah lepku. Celkem bylo analyzováno 9 vzorků sýrů české i zahraniční výroby. Na stanovení lepku byly použity ELISA kity firmy R Biopharm AG. Kit sendvičové konstrukce poskytoval výsledky nižší než je limit kvantifikace, ale jeho využití pro daný účel není nejvhodnější. Výsledky stanovené kitem kompetitivním byly vyšší a dosahovaly hodnot 10,1-16,3 mg lepku/ kg sýra. Tyto výsledky jsou nižší než limit 20 mg/kg pro zařazení do bezlepkových potravin. Analyzované vzorky modrých sýrů tedy byly bezlepkové. Metodika stanovení však vyžaduje další pozornost. Poster a článek ve Sborníku příspěvků, 52. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2024, 20.-21.5.2024, Praha, Novotného lávka, sborník, str.104 - 108, http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf,

  • Czech name

    Je sýr s modrou plísní bezlepkový?

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů