A comparision and optimization of methods for the isolation of virus particles from meat, ham and liver sausages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000231" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000231 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání a optimalizace metod pro izolaci virových částic z masa a masných výrobků
Original language description
15. ročník konference RANK 2019, 6. a 7. února 2019 v prostorách hotelu Zlatá Štika v Pardubicích – poster. Četnost alimentárních virových onemocnění má v poslední době vzrůstající charakter. Pro zamezení jejich propuknutí je důležitá včasná a spolehlivá detekce příslušných virových patogenů. Standardizované metody průkazu norovirů a viru hepatitidy A byly vyvinuty pouze pro drobné ovoce, zeleninu a pitnou vodu. Dosud není standardizována a validována metoda pro detekci virových agens v mase a masných výrobcích. Cílem práce bylo proto optimalizovat proces získávání a izolace RNA pro matrice masa a masných výrobků. Vzorky masa a masných výrobků byly uměle kontaminovány pseudovirionovými částicemi s unikátním obsahem genetické informace. Následně byly vzorky oplachovány různými roztoky a jejích kombinacemi pro získání maximálního množství virových částic z povrchu konkrétní matrice. Po izolaci RNA a jejím přepisu do cDNA byla koncentrace unikátní sekvence stanovená pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase (RT qPCR). Byly stanoveny účinnosti použitých variant. Na základě přepočtů účinností jednotlivých variant byli vybrané nejvhodnější oplachovací roztoky vhodné pro izolaci virových částic z matric masa a masných výrobků.
Czech name
Porovnání a optimalizace metod pro izolaci virových částic z masa a masných výrobků
Czech description
15. ročník konference RANK 2019, 6. a 7. února 2019 v prostorách hotelu Zlatá Štika v Pardubicích – poster. Četnost alimentárních virových onemocnění má v poslední době vzrůstající charakter. Pro zamezení jejich propuknutí je důležitá včasná a spolehlivá detekce příslušných virových patogenů. Standardizované metody průkazu norovirů a viru hepatitidy A byly vyvinuty pouze pro drobné ovoce, zeleninu a pitnou vodu. Dosud není standardizována a validována metoda pro detekci virových agens v mase a masných výrobcích. Cílem práce bylo proto optimalizovat proces získávání a izolace RNA pro matrice masa a masných výrobků. Vzorky masa a masných výrobků byly uměle kontaminovány pseudovirionovými částicemi s unikátním obsahem genetické informace. Následně byly vzorky oplachovány různými roztoky a jejích kombinacemi pro získání maximálního množství virových částic z povrchu konkrétní matrice. Po izolaci RNA a jejím přepisu do cDNA byla koncentrace unikátní sekvence stanovená pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase (RT qPCR). Byly stanoveny účinnosti použitých variant. Na základě přepočtů účinností jednotlivých variant byli vybrané nejvhodnější oplachovací roztoky vhodné pro izolaci virových částic z matric masa a masných výrobků.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Development of the "Proof-of-concept" support system at VRI</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů