Issues of current proof od adulteration of food of animal origin - meat products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000195" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000195 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vetweb.cz/problematika-aktualniho-prukazu-falsovani-potravin-zivocisneho-puvodu/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/problematika-aktualniho-prukazu-falsovani-potravin-zivocisneho-puvodu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Problematika aktuálního průkazu falšování potravin živočišného původu
Original language description
Bezpečnosti a kvalitě potravin se věnuje stále více pozornosti ze strany potravinářského průmyslu a spotřebitelů. Jednou z hlavních otázek kvality související s autentizací potravij je její složení, protože se potravinářské výrobky falšují, a vysoce cenné druhy mohou být substituovány částečně nebo zcela za podobné, ale levnější. Ověřování potravin je důležité z hlediska zabránění obchodním podvodům, ale také posouzení bezpečnostního rizika vyplývajícího z nejasného složení potraviny, které by mohlo být škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou potenciální alergické a toxické látky, a které by mohly způsobit problémy ve stravě určitých spotřebitelů, jako jsou vegetariáni nebo náboženské skupiny. Samotné maso je považováno za vysoký zdroj bílkovin. Konzumenti preferují vepřové maso z hlediska cenové dostupnosti a přípravy. kuřecí maso je zase řazeno mezi dietní potravinu. hovězí maso s výjimkou zvěřiny patří mezi nejdražší maso na trhu. Z důvodu vysoké ceny a náročnější dostupnosti zvěřiny je její spotřeba nízká. A právě tohoto mohou výrobci a provozovatelé restaurací využívat a vydávat hovězí či vepřové za zvěřinu. Rybí maso je často opomíjeno. Vysoká cena ryb odrazuje konzumenty od nákupu čerstvých ryb, a tak dávají přednost rybím konzervovaným výrobkům, jako jsou sardinky, tuňák aj. a ty moho být předmětem nahrazování suroviny.
Czech name
Problematika aktuálního průkazu falšování potravin živočišného původu
Czech description
Bezpečnosti a kvalitě potravin se věnuje stále více pozornosti ze strany potravinářského průmyslu a spotřebitelů. Jednou z hlavních otázek kvality související s autentizací potravij je její složení, protože se potravinářské výrobky falšují, a vysoce cenné druhy mohou být substituovány částečně nebo zcela za podobné, ale levnější. Ověřování potravin je důležité z hlediska zabránění obchodním podvodům, ale také posouzení bezpečnostního rizika vyplývajícího z nejasného složení potraviny, které by mohlo být škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou potenciální alergické a toxické látky, a které by mohly způsobit problémy ve stravě určitých spotřebitelů, jako jsou vegetariáni nebo náboženské skupiny. Samotné maso je považováno za vysoký zdroj bílkovin. Konzumenti preferují vepřové maso z hlediska cenové dostupnosti a přípravy. kuřecí maso je zase řazeno mezi dietní potravinu. hovězí maso s výjimkou zvěřiny patří mezi nejdražší maso na trhu. Z důvodu vysoké ceny a náročnější dostupnosti zvěřiny je její spotřeba nízká. A právě tohoto mohou výrobci a provozovatelé restaurací využívat a vydávat hovězí či vepřové za zvěřinu. Rybí maso je často opomíjeno. Vysoká cena ryb odrazuje konzumenty od nákupu čerstvých ryb, a tak dávají přednost rybím konzervovaným výrobkům, jako jsou sardinky, tuňák aj. a ty moho být předmětem nahrazování suroviny.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Sustainable production of healthy fish in various aquaculture systems - PROFISH</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
1214-7648
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
729-734
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—