Risk microorganisms in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000198" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000198 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rizikové mikroorganismy v potravinách
Original language description
Článek přináší nejdůležitější poznatky představené na semináři „Nové poznatky o zdravotně a technologicky rizikových mikroorganismech v potravinách“, který byl organizován v rámci řešení projektu MZe NAZV QK1910121 a institucionální podpory MZe-RO0523. Předneseny byly informace o rezistenci bakterií rodu Klebsiella spp. a druhu Escherichia coli izolovaných z prostředí mlékáren vůči různým hodnotám pH, obsahu NaCl, záhřevům na subpasterační teploty a sanitačním roztokům. Představeno bylo mikrobiální složení zrajících sýrů pomocí molekulárně-biologických metod a možnost ovlivnění barvy sýrů jejich inokulací pigment produkujícími bakteriemi. Diskutována byla mikrobiologická kvalita mléka a úroveň zoohygieny získávání mléka na úrovni dojíren. Řešena byla i problematika antimikrobiální rezistence, konkrétně ke kolistinu, u bakterií izolovaných z čerstvého masa drůbeže a prasat i výskyt meticilin rezistentních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech. Pozornost byla věnována i metodám detekce vybraných patogenů přítomných v potravinách, včetně vývoje nových možných molekulárních metod.
Czech name
Rizikové mikroorganismy v potravinách
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů