Senzitization to peanut allergen components and its use in clinical practice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F14%3A10282518" target="_blank" >RIV/00216208:11140/14:10282518 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00669806:_____/14:10282518
Result on the web
<a href="http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2014/03/vitovcova.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2014/03/vitovcova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi
Original language description
Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty. Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8. Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizacek Ara h 8. Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene. Závěr: Potvrd
Czech name
Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi
Czech description
Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty. Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8. Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizacek Ara h 8. Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene. Závěr: Potvrd
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Volume of the periodical
16
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
159-164
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—