Occurrence of Fusarium in food and feed
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F05%3A00003161" target="_blank" >RIV/00216275:25310/05:00003161 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
Original language description
Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně
Czech name
Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
Czech description
Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Modern instrumentation in chemical, food and clinical analysis</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.
ISBN
80-7194-817-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
155-164
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Podivice
Event date
Mar 23, 2005
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—