Bacteria of the genus Arcobacter a their survival in beverages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39894946" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39894946 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích
Original language description
Rod Arcobacter byl popsán v roce 1991 a již zahrnuje 15 druhů. Patří mezi významné patogeny v potravinářství. K potlačení kontaminace se používají antimikrobiální látky, avšak problémem se stává vznik rezistence bakterií. Tyto látky se vyskytují v řadě potravin a nápojů. Pivo může mít antimikrobiální vliv díky obsahu ethanolu, CO2, antioxidantů a nízkému pH. Výsledky přežívání arkobakterů ve vzorcích piv poukazují na fakt, že k inhibici dochází pozvolněji a v menší míře, než je tomu u ethanolu v téže koncentraci jako u piv. Např. divoký izolát A. butzleri byl zcela inhibován koncentrací ethanolu 5 %, avšak ve vzorku piva Pernštejn 12° o téže koncentraci ethanolu, přežívaly buňky z 80 % původně inokulované density. Výsledky též ukazují, že testované arkobaktery přežívají v modelu žaludku s obsahem piva dokonce déle, než bez vzorku. Extraktivnější vzorky vykazovaly lepší podmínky pro přežívání arkobakterů i přes vyšší obsah alkoholu a antioxidačních látek.
Czech name
Bakterie rodu Arcobacter a jejich přežívání v nápojích
Czech description
Rod Arcobacter byl popsán v roce 1991 a již zahrnuje 15 druhů. Patří mezi významné patogeny v potravinářství. K potlačení kontaminace se používají antimikrobiální látky, avšak problémem se stává vznik rezistence bakterií. Tyto látky se vyskytují v řadě potravin a nápojů. Pivo může mít antimikrobiální vliv díky obsahu ethanolu, CO2, antioxidantů a nízkému pH. Výsledky přežívání arkobakterů ve vzorcích piv poukazují na fakt, že k inhibici dochází pozvolněji a v menší míře, než je tomu u ethanolu v téže koncentraci jako u piv. Např. divoký izolát A. butzleri byl zcela inhibován koncentrací ethanolu 5 %, avšak ve vzorku piva Pernštejn 12° o téže koncentraci ethanolu, přežívaly buňky z 80 % původně inokulované density. Výsledky též ukazují, že testované arkobaktery přežívají v modelu žaludku s obsahem piva dokonce déle, než bez vzorku. Extraktivnější vzorky vykazovaly lepší podmínky pro přežívání arkobakterů i přes vyšší obsah alkoholu a antioxidačních látek.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-612-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
58-60
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 29, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—