The profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F21%3A10431529" target="_blank" >RIV/00669806:_____/21:10431529 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=m3oHAjMckk" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=m3oHAjMckk</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy
Original language description
Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24%) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n=122) a sóju (n=98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n=11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n=17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.
Czech name
Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy
Czech description
Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24%) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n=122) a sóju (n=98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n=11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n=17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30102 - Immunology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
1212-687X
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
155-159
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—