Occurence of thermoresistant aerobic microorganisms, B. cereus and B. licheniformis during the manufacturing of Edam cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F08%3AJMAERO08" target="_blank" >RIV/16193296:_____/08:JMAERO08 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt termorezistentních aerobních mikroorganismů, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis ve výrobě sýrů eidamského typu
Original language description
Ve fázových vzorcích z výroby Eidamu byl stanoven celkový počet mezofilních mikroorganismů, termorezistentní mikroorganismy a B. cereus. Mezi izolovanými mikroorganismy byly hledány Bacillus cereus a Bacillus licheniformis. Z 83 izolátů rodu Bacillus bylo 57 identifikováno jako Bacillus licheniformis a 6 jako Bacillus cereus. Nižší záchyt Bacillus cereus mohl být mj. způsoben vyšším podílem vegetativních buněk (které nepřežívají inaktivační záhřev při stanovení termorezistentů) psychrotrofních kmenů v chlazených vzorcích. Naopak stanovené počty termorezistentů mohou být navýšeny, jestliže jsou ve vzorcích přítomny termorezistentní kmeny bakterií mléčného kvašení v počtu vyšším než 1,0 x 105 JTK/g.
Czech name
Výskyt termorezistentních aerobních mikroorganismů, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis ve výrobě sýrů eidamského typu
Czech description
Ve fázových vzorcích z výroby Eidamu byl stanoven celkový počet mezofilních mikroorganismů, termorezistentní mikroorganismy a B. cereus. Mezi izolovanými mikroorganismy byly hledány Bacillus cereus a Bacillus licheniformis. Z 83 izolátů rodu Bacillus bylo 57 identifikováno jako Bacillus licheniformis a 6 jako Bacillus cereus. Nižší záchyt Bacillus cereus mohl být mj. způsoben vyšším podílem vegetativních buněk (které nepřežívají inaktivační záhřev při stanovení termorezistentů) psychrotrofních kmenů v chlazených vzorcích. Naopak stanovené počty termorezistentů mohou být navýšeny, jestliže jsou ve vzorcích přítomny termorezistentní kmeny bakterií mléčného kvašení v počtu vyšším než 1,0 x 105 JTK/g.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2008
Issue of the periodical within the volume
108
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—