Identification of isolated B. cereus and B. licheniformis strains using useful molecular method and determination of their origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000223" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000223 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu
Original language description
Byly identifikovány kmeny B. cereus a B. licheniformis, izolované ze vzorků, které pocházely z výroby sýrů, jogurtů a UHT mléka (syrové mléko, pasterovaného mléko, finální výrobek). K identifikaci byly použity biochemické testy, metoda rep-PCR (primer GTG5 a BOX-A1R) a identifikace pomocí RiboPrinteru. Izoláty byly identifikovány, s poměrně vysokou hladinou přesnosti, jako zástupci druhu Bacillus licheniformis (12 kultur) a komplexu Bacillus cereus (9 kultur). U skupiny B. cereus byla pomocí RiboPrinteru zjištěna vysoká podobnost hybridizačních profilů u kultur 7M, 11M a 15M (vzorky pocházející z technologie jogurtů), či 17M, 18M a 19M (vzorky z UHT výroby). Výsledky rep-PCR s oběma primery byly vzájemně shodné a podobné s výsledky RiboPrinter a rozdělily rovněž studovanou skupinu do několika shluků podle místa původu.
Czech name
Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu
Czech description
Byly identifikovány kmeny B. cereus a B. licheniformis, izolované ze vzorků, které pocházely z výroby sýrů, jogurtů a UHT mléka (syrové mléko, pasterovaného mléko, finální výrobek). K identifikaci byly použity biochemické testy, metoda rep-PCR (primer GTG5 a BOX-A1R) a identifikace pomocí RiboPrinteru. Izoláty byly identifikovány, s poměrně vysokou hladinou přesnosti, jako zástupci druhu Bacillus licheniformis (12 kultur) a komplexu Bacillus cereus (9 kultur). U skupiny B. cereus byla pomocí RiboPrinteru zjištěna vysoká podobnost hybridizačních profilů u kultur 7M, 11M a 15M (vzorky pocházející z technologie jogurtů), či 17M, 18M a 19M (vzorky z UHT výroby). Výsledky rep-PCR s oběma primery byly vzájemně shodné a podobné s výsledky RiboPrinter a rozdělily rovněž studovanou skupinu do několika shluků podle místa původu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Development of the method for the determination of the origin of final milk products contamination by the foodborne-pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—