All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of isolated B. cereus and B. licheniformis strains using useful molecular method and determination of their origin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000223" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000223 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu

  • Original language description

    Byly identifikovány kmeny B. cereus a B. licheniformis, izolované ze vzorků, které pocházely z výroby sýrů, jogurtů a UHT mléka (syrové mléko, pasterovaného mléko, finální výrobek). K identifikaci byly použity biochemické testy, metoda rep-PCR (primer GTG5 a BOX-A1R) a identifikace pomocí RiboPrinteru. Izoláty byly identifikovány, s poměrně vysokou hladinou přesnosti, jako zástupci druhu Bacillus licheniformis (12 kultur) a komplexu Bacillus cereus (9 kultur). U skupiny B. cereus byla pomocí RiboPrinteru zjištěna vysoká podobnost hybridizačních profilů u kultur 7M, 11M a 15M (vzorky pocházející z technologie jogurtů), či 17M, 18M a 19M (vzorky z UHT výroby). Výsledky rep-PCR s oběma primery byly vzájemně shodné a podobné s výsledky RiboPrinter a rozdělily rovněž studovanou skupinu do několika shluků podle místa původu.

  • Czech name

    Identifikace izolovaných kmenů B. cereus a B. licheniformis pomocí vhodné molekulární metody a určení jejich původu

  • Czech description

    Byly identifikovány kmeny B. cereus a B. licheniformis, izolované ze vzorků, které pocházely z výroby sýrů, jogurtů a UHT mléka (syrové mléko, pasterovaného mléko, finální výrobek). K identifikaci byly použity biochemické testy, metoda rep-PCR (primer GTG5 a BOX-A1R) a identifikace pomocí RiboPrinteru. Izoláty byly identifikovány, s poměrně vysokou hladinou přesnosti, jako zástupci druhu Bacillus licheniformis (12 kultur) a komplexu Bacillus cereus (9 kultur). U skupiny B. cereus byla pomocí RiboPrinteru zjištěna vysoká podobnost hybridizačních profilů u kultur 7M, 11M a 15M (vzorky pocházející z technologie jogurtů), či 17M, 18M a 19M (vzorky z UHT výroby). Výsledky rep-PCR s oběma primery byly vzájemně shodné a podobné s výsledky RiboPrinter a rozdělily rovněž studovanou skupinu do několika shluků podle místa původu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Development of the method for the determination of the origin of final milk products contamination by the foodborne-pathogens</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    50

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database