Determining the source of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis isolated from raw milk, pasteurized milk and yoghurt
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F09%3A%230000177" target="_blank" >RIV/49608851:_____/09:#0000177 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/09:#0000384
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determining the source of Bacillus cereus and Bacillus licheniformis isolated from raw milk, pasteurized milk and yoghurt
Original language description
Strain-specific detection of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk, and yoghurt during processing. Randomly selected isolates of Bacillus spp. were subjected to PCR analysis, where single primer targeting to the repetitive sequence Box elements was used to fingerprint the species. The isolates were separated into 6 different fingerprint patterns. The isolates clustered together at about the 57% similarity level with 2 main groups at the 82% and 83% similarity levels, respectively. Contamination with identical strains both of B. cereus and B. licheniformis in raw and pasteurized milk was found as well as contaminated with different strains (in the case of raw milk and yoghurt or pasteurized milk and yoghurt). Several BOX types traced in processed milk samples were not discovered in the original raw milk. Despite the limited number of strains analysed, the two Bacillus species yielded adequately detectable banding profiles, permitting differentiation of bacteria at t
Czech name
Determinace zdroju Bacillus cereus a Bacillus licheniformis izolovaných ze syrového a pasterovaného mléka a z jogurtů
Czech description
Cílem zkoumání byla kmenově specifická detekce B. cereus a B. licheniformis v sýrovém a pasterovaném mléku, a v jogurtech v průběhu jejich výroby. Randomně selektovány izoláty Bacillus spp. byly podrobeny analýze pomoci PCR, kde byl použití jednoduchý primer vázající se k repetitivním sekvencím BOX elementů. Izoláty se dělily do 6 rozdílných vzorů fingerprintů. Všechny izoláty shlukovaly přibližně při 57% podobnosti a tvořily 2 hlavní skupiny s hladinami podobnosti 82% a 83%. Byly nalezeny kontaminace identickými kmeny B. cereus i B. licheniformis v syrovém a pasterovaném mléku, a kontaminace rozdílnými kmeny (v případě syrového mléka a jogurtu i pasterizovaného mléka a jogurtu). Několik typů BOX fingerprintů nalezených ve zpracovaném mléku nebylo přítomno v původním syrovém mléku. Navzdory omezeného počtu analyzovaných kmenů rodu Bacillus jsme získali adekvátně rozlišitelné profily bandů, které umožnily diferenciace bakterií na úrovni kmenů a ukázaly jejich diverzitu v průběhu zpracov
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Development of the method for the determination of the origin of final milk products contamination by the foodborne-pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Letters in Applied Microbiology
ISSN
0266-8254
e-ISSN
—
Volume of the periodical
48
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—