Evaluation of flesh firmness using FTA device in apples and pears stored in ULO
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F13%3A%230000486" target="_blank" >RIV/25271121:_____/13:#0000486 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO
Original language description
Cílem práce bylo porovnat pevnost dužniny u plodů skladovaných odrůd jabloně a hrušně v řízených atmosférách ULO na základě měření hodnot penetrace přístrojem FTA a zjistit u odrůd procentické snížení pevnosti dužniny mezi měřeními v březnu a květnu. Dopokusu byly zařazeny 4 odrůdy jabloně (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) a 4 odrůdy hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Lucasova´), které byly skladovány ve třech ULO atmosférách s rozdílnými koncentracemi O2 a CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 % a 1 + 3 %)a teplotě 1 až 1,5 °C. Měření penetrace plodů přístrojem FTA (Fruit Texture Analyzer) bylo provedeno ve dvou termínech (březen, květen). Vyhodnocením byly zjištěny lepší výsledky při skladování jablek v atmosféře 1 % O2 + 1 % CO2 (´Gala´, ´Rubinola´ a ´Jonagored´) a 1 % O2 + 3 % CO2 (´Rajka´) oproti atmosféře 2 % O2 + 2 % CO2. Nejnižší pokles pevnosti dužniny od měření v březnu do měření v květnu byl zjištěn u odrůdy ´Rubinola´ v atmosférách 1 % O2 + 1 % CO2 a 1 % O2 + 3 % CO2, nejvyšší
Czech name
Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO
Czech description
Cílem práce bylo porovnat pevnost dužniny u plodů skladovaných odrůd jabloně a hrušně v řízených atmosférách ULO na základě měření hodnot penetrace přístrojem FTA a zjistit u odrůd procentické snížení pevnosti dužniny mezi měřeními v březnu a květnu. Dopokusu byly zařazeny 4 odrůdy jabloně (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) a 4 odrůdy hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Lucasova´), které byly skladovány ve třech ULO atmosférách s rozdílnými koncentracemi O2 a CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 % a 1 + 3 %)a teplotě 1 až 1,5 °C. Měření penetrace plodů přístrojem FTA (Fruit Texture Analyzer) bylo provedeno ve dvou termínech (březen, květen). Vyhodnocením byly zjištěny lepší výsledky při skladování jablek v atmosféře 1 % O2 + 1 % CO2 (´Gala´, ´Rubinola´ a ´Jonagored´) a 1 % O2 + 3 % CO2 (´Rajka´) oproti atmosféře 2 % O2 + 2 % CO2. Nejnižší pokles pevnosti dužniny od měření v březnu do měření v květnu byl zjištěn u odrůdy ´Rubinola´ v atmosférách 1 % O2 + 1 % CO2 a 1 % O2 + 3 % CO2, nejvyšší
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
23
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
109-115
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—