Possibility od using NIR spectroscopy for determining maturation degree of apples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek
Original language description
Kvalita ovoce je určována na základě jeho velikosti, barvy, pevnosti dužniny, chuti, obsahu pevných rozpustných látek a kyselosti. Ovoce je potřebné sklízet v optimálním stupni fyziologické zralosti, tak aby byla jejich kvalita zaručena i po dobu skladování. Stanovení všech výše uvedených parametrů je prováděno klasickými destruktivními metodami, jejichž velkou nevýhodou je zdlouhavé měření, znehodnocení testovaných plodů, použití drahých chemikálií a mnoho manuální práce. Proto se rozvíjejí rychlé analytické metody, jako je například optická spektroskopie. NIR spektrometrie neboli spektrometrie v blízké infračervené oblasti („near-infrared spektroscopy“), využívající oblast vlnových délek 800-2500 nm resp. vlnočtů 12500-4000 cm-1 , se už v současnosti využívá v mnoha oblastech průmyslu včetně potravinářského. Ze získaných NIR spekter a dat z klasických destruktivních metod byl sestaven model schopný předpovídat obsah testovaných látek v ovoci nedestruktivně. V rámci práce bylo testováno určování obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), pevnost dužniny, pH a kyselosti. Na základě zjištění zmíněných vnitřních parametrů daného ovoce lze určovat jeho zralost.
Czech name
Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek
Czech description
Kvalita ovoce je určována na základě jeho velikosti, barvy, pevnosti dužniny, chuti, obsahu pevných rozpustných látek a kyselosti. Ovoce je potřebné sklízet v optimálním stupni fyziologické zralosti, tak aby byla jejich kvalita zaručena i po dobu skladování. Stanovení všech výše uvedených parametrů je prováděno klasickými destruktivními metodami, jejichž velkou nevýhodou je zdlouhavé měření, znehodnocení testovaných plodů, použití drahých chemikálií a mnoho manuální práce. Proto se rozvíjejí rychlé analytické metody, jako je například optická spektroskopie. NIR spektrometrie neboli spektrometrie v blízké infračervené oblasti („near-infrared spektroscopy“), využívající oblast vlnových délek 800-2500 nm resp. vlnočtů 12500-4000 cm-1 , se už v současnosti využívá v mnoha oblastech průmyslu včetně potravinářského. Ze získaných NIR spekter a dat z klasických destruktivních metod byl sestaven model schopný předpovídat obsah testovaných látek v ovoci nedestruktivně. V rámci práce bylo testováno určování obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), pevnost dužniny, pH a kyselosti. Na základě zjištění zmíněných vnitřních parametrů daného ovoce lze určovat jeho zralost.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů