All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibility od using NIR spectroscopy for determining maturation degree of apples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek

  • Original language description

    Kvalita ovoce je určována na základě jeho velikosti, barvy, pevnosti dužniny, chuti, obsahu pevných rozpustných látek a kyselosti. Ovoce je potřebné sklízet v optimálním stupni fyziologické zralosti, tak aby byla jejich kvalita zaručena i po dobu skladování. Stanovení všech výše uvedených parametrů je prováděno klasickými destruktivními metodami, jejichž velkou nevýhodou je zdlouhavé měření, znehodnocení testovaných plodů, použití drahých chemikálií a mnoho manuální práce. Proto se rozvíjejí rychlé analytické metody, jako je například optická spektroskopie. NIR spektrometrie neboli spektrometrie v blízké infračervené oblasti („near-infrared spektroscopy“), využívající oblast vlnových délek 800-2500 nm resp. vlnočtů 12500-4000 cm-1 , se už v současnosti využívá v mnoha oblastech průmyslu včetně potravinářského. Ze získaných NIR spekter a dat z klasických destruktivních metod byl sestaven model schopný předpovídat obsah testovaných látek v ovoci nedestruktivně. V rámci práce bylo testováno určování obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), pevnost dužniny, pH a kyselosti. Na základě zjištění zmíněných vnitřních parametrů daného ovoce lze určovat jeho zralost.

  • Czech name

    Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek

  • Czech description

    Kvalita ovoce je určována na základě jeho velikosti, barvy, pevnosti dužniny, chuti, obsahu pevných rozpustných látek a kyselosti. Ovoce je potřebné sklízet v optimálním stupni fyziologické zralosti, tak aby byla jejich kvalita zaručena i po dobu skladování. Stanovení všech výše uvedených parametrů je prováděno klasickými destruktivními metodami, jejichž velkou nevýhodou je zdlouhavé měření, znehodnocení testovaných plodů, použití drahých chemikálií a mnoho manuální práce. Proto se rozvíjejí rychlé analytické metody, jako je například optická spektroskopie. NIR spektrometrie neboli spektrometrie v blízké infračervené oblasti („near-infrared spektroscopy“), využívající oblast vlnových délek 800-2500 nm resp. vlnočtů 12500-4000 cm-1 , se už v současnosti využívá v mnoha oblastech průmyslu včetně potravinářského. Ze získaných NIR spekter a dat z klasických destruktivních metod byl sestaven model schopný předpovídat obsah testovaných látek v ovoci nedestruktivně. V rámci práce bylo testováno určování obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), pevnost dužniny, pH a kyselosti. Na základě zjištění zmíněných vnitřních parametrů daného ovoce lze určovat jeho zralost.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů