All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methodology for qualitative evaluation of fruit and processing products of content substances beneficial to human health

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000088" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000088 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11160/19:10400680

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metodika pro kvalitativní hodnocení ovoce a zpracovatelských produktů z hlediska obsahu látek prospěšných pro zdraví člověka

  • Original language description

    Certifikovaná metodika je určena pěstitelům, konzumentům a distributorům jablek. Metodika je prospěšným zdrojem informací pro pěstitele, spotřebitele a obchodníky. Rovněž komplexně řeší problematiku vybraných chemických metod pro detekci látek s antioxidační aktivitou a doporučuje vhodné rutinní metody jejich stanovení v praxi. Vzhledem ke skutečnosti, kterou je zvýšený zájem o ovoce s vysokým obsahem antioxidačních látek, vzrostl zájem o analýzu potravin, které mohou být potenciálními zdroji těchto látek. Spotřebitelé začínají sledovat obsah zdraví prospěšných látek v jablkách k udržení dobrého zdravotního stavu současné populace dětí, dospělých i starších osob. Na základě získaných výsledků a popisu dané metodiky lze říci, že vysoký obsah fenolických látek a zároveň vysokou hladinu zdraví prospěšných látek s antioxidačními účinky mají odrůdy 'Angold', 'Artiga', 'Lady Silvia' a 'Rubinola', 'Topaz', 'Jarka', z novošlechtění 'HL 1651', 'HL 2010' a 'HL 207'. Získané informace mohou být využity ve zpracovatelském průmyslu pro vznik a výrobu zpracovatelských produktů např. moštů, šťáv, sušených křížal při zachování vysoké hladiny těchto látek. Tyto produkty pak představují jiný způsob, jak přenést do těla látky s antioxidačním účinkem oproti konzumaci čerstvého ovoce.

  • Czech name

    Metodika pro kvalitativní hodnocení ovoce a zpracovatelských produktů z hlediska obsahu látek prospěšných pro zdraví člověka

  • Czech description

    Certifikovaná metodika je určena pěstitelům, konzumentům a distributorům jablek. Metodika je prospěšným zdrojem informací pro pěstitele, spotřebitele a obchodníky. Rovněž komplexně řeší problematiku vybraných chemických metod pro detekci látek s antioxidační aktivitou a doporučuje vhodné rutinní metody jejich stanovení v praxi. Vzhledem ke skutečnosti, kterou je zvýšený zájem o ovoce s vysokým obsahem antioxidačních látek, vzrostl zájem o analýzu potravin, které mohou být potenciálními zdroji těchto látek. Spotřebitelé začínají sledovat obsah zdraví prospěšných látek v jablkách k udržení dobrého zdravotního stavu současné populace dětí, dospělých i starších osob. Na základě získaných výsledků a popisu dané metodiky lze říci, že vysoký obsah fenolických látek a zároveň vysokou hladinu zdraví prospěšných látek s antioxidačními účinky mají odrůdy 'Angold', 'Artiga', 'Lady Silvia' a 'Rubinola', 'Topaz', 'Jarka', z novošlechtění 'HL 1651', 'HL 2010' a 'HL 207'. Získané informace mohou být využity ve zpracovatelském průmyslu pro vznik a výrobu zpracovatelských produktů např. moštů, šťáv, sušených křížal při zachování vysoké hladiny těchto látek. Tyto produkty pak představují jiný způsob, jak přenést do těla látky s antioxidačním účinkem oproti konzumaci čerstvého ovoce.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    978-80-906644-4-9

  • Regulation ID

    45848/2019-MZE-18140

  • Technical parameters

    Ministerstvo zemědělství ČR schválilo publikaci jako certifkovanou metodiku a doporučilo ji pro využití v zemědělské praxi. Publikaci bylo uděleno Osvědčení číslo 45848/2019-MZE-18140 v souladu s podmínkami „Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje“.

  • Economical parameters

    Z pohledu uplatnění metodiky a jejího dopadu na ekonomické aspekty vycházíme ze současné průměrné roční produkce ovoce v ČR. Celková výměra ovocných sadů v ČR se meziročně opětovně zvýšila, k 31. 5. 2018 dosahuje podle ČSÚ 17 440 ha, tj. o 329 ha více. Co se týče jabloní, celková výměra plodných produkčních výsadeb činí v ČR aktuálně 6 800 ha, s průměrných výnosem 15,37-19,57t/ha (v tříletém období, Výroční zpráva 2018 MZe ČR). To vytváří ročně produkci 100-135 tis. t jablek při realizační ceně kolem 16 Kč/kg v hodnotě 1,6-2,1 mld. Kč ročně. Lze předpokládat,že u 10 % produkce bude zvýšená realizační cena o 10 % vlivem nabídky odrůd jabloní s vysokou antioxidační aktivitou pro přímý konzum, ale i pro využití ve zpracovatelském průmyslu pro výrobu zpracovatelských produktů se zachováním významných antioxidačních látek. Získané poznatky pomůžou pěstitelům a zpracovatelům ovoce k výrobě vysoce kvalitních produktů s vysokým benefitem pro zdraví populace.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů