Antioxidant aktivity: Comparison of determination methods with selected berries variety
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000156" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000156 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu
Original language description
Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla ´Ometa´ (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu ´Jonkheer van Tets´ (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu ´Orion´ (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro ´Ben Conan´ do 337,3 mg/100 g ovoce pro ´Démon´.
Czech name
Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu
Czech description
Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla ´Ometa´ (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu ´Jonkheer van Tets´ (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu ´Orion´ (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro ´Ben Conan´ do 337,3 mg/100 g ovoce pro ´Démon´.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
18
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
16-19
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—