All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antioxidant aktivity: Comparison of determination methods with selected berries variety

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000156" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000156 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu

  • Original language description

    Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla ´Ometa´ (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu ´Jonkheer van Tets´ (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu ´Orion´ (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro ´Ben Conan´ do 337,3 mg/100 g ovoce pro ´Démon´.

  • Czech name

    Antioxidační aktivita: Porovnání metod stanovení u vybraných odrůd rybízu

  • Czech description

    Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla ´Ometa´ (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu ´Jonkheer van Tets´ (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu ´Orion´ (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro ´Ben Conan´ do 337,3 mg/100 g ovoce pro ´Démon´.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    18

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    16-19

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database