Electrochemical methods for of total antioxidant activity of apple and dry products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000014" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000014 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal
Original language description
Pro stanovení celkové antioxidační aktivity plodů jabloní a křížal byly vyvinuty metody průtokové injekční analýzy (FIA) a kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickým detektorem (ECD). Tyto metody jsou založeny na skutečnosti, že odezva detektoru je závislá na antioxidačních vlastnostech analyzovaných látek. Při stanovení antioxidantů ze skupiny flavonoidních sloučenin a fenolových kyselin získaná odezva odpovídá celkovému obsahu fenolových látek, který může být považován za elektrochemický index. Cílem této studie bylo porovnat antioxidační profil v čerstvých plodech a zpracovatelských produktech jabloní pomocí našich metod. Vyšší obsah antioxidačních látek stanovených metodou HPLC-ECD byl u čerstvých plodů naměřen u odrůd ´Artiga´(314 ± 11 mC/100 g sušiny), ´Meteor´(270 ± 9 mC/100 g sušiny) a ´Topaz´(254 ± 23 mC/100 g sušiny). V porovnání, metodou FIA-ECD se nejvyšší hladiny látek stanovily u odrůd ´Meteor´(170 ± 35 mC/100 g sušiny) a ´Artiga´(165 ± 17 mC/100 g sušiny).
Czech name
Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal
Czech description
Pro stanovení celkové antioxidační aktivity plodů jabloní a křížal byly vyvinuty metody průtokové injekční analýzy (FIA) a kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickým detektorem (ECD). Tyto metody jsou založeny na skutečnosti, že odezva detektoru je závislá na antioxidačních vlastnostech analyzovaných látek. Při stanovení antioxidantů ze skupiny flavonoidních sloučenin a fenolových kyselin získaná odezva odpovídá celkovému obsahu fenolových látek, který může být považován za elektrochemický index. Cílem této studie bylo porovnat antioxidační profil v čerstvých plodech a zpracovatelských produktech jabloní pomocí našich metod. Vyšší obsah antioxidačních látek stanovených metodou HPLC-ECD byl u čerstvých plodů naměřen u odrůd ´Artiga´(314 ± 11 mC/100 g sušiny), ´Meteor´(270 ± 9 mC/100 g sušiny) a ´Topaz´(254 ± 23 mC/100 g sušiny). V porovnání, metodou FIA-ECD se nejvyšší hladiny látek stanovily u odrůd ´Meteor´(170 ± 35 mC/100 g sušiny) a ´Artiga´(165 ± 17 mC/100 g sušiny).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
40-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—