All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Electrochemical methods for of total antioxidant activity of apple and dry products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000014" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000014 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal

  • Original language description

    Pro stanovení celkové antioxidační aktivity plodů jabloní a křížal byly vyvinuty metody průtokové injekční analýzy (FIA) a kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickým detektorem (ECD). Tyto metody jsou založeny na skutečnosti, že odezva detektoru je závislá na antioxidačních vlastnostech analyzovaných látek. Při stanovení antioxidantů ze skupiny flavonoidních sloučenin a fenolových kyselin získaná odezva odpovídá celkovému obsahu fenolových látek, který může být považován za elektrochemický index. Cílem této studie bylo porovnat antioxidační profil v čerstvých plodech a zpracovatelských produktech jabloní pomocí našich metod. Vyšší obsah antioxidačních látek stanovených metodou HPLC-ECD byl u čerstvých plodů naměřen u odrůd ´Artiga´(314 ± 11 mC/100 g sušiny), ´Meteor´(270 ± 9 mC/100 g sušiny) a ´Topaz´(254 ± 23 mC/100 g sušiny). V porovnání, metodou FIA-ECD se nejvyšší hladiny látek stanovily u odrůd ´Meteor´(170 ± 35 mC/100 g sušiny) a ´Artiga´(165 ± 17 mC/100 g sušiny).

  • Czech name

    Elektrochemické metody pro stanovení celkové antioxidační aktivity jabloní a kžížal

  • Czech description

    Pro stanovení celkové antioxidační aktivity plodů jabloní a křížal byly vyvinuty metody průtokové injekční analýzy (FIA) a kapalinové chromatografie (HPLC) s elektrochemickým detektorem (ECD). Tyto metody jsou založeny na skutečnosti, že odezva detektoru je závislá na antioxidačních vlastnostech analyzovaných látek. Při stanovení antioxidantů ze skupiny flavonoidních sloučenin a fenolových kyselin získaná odezva odpovídá celkovému obsahu fenolových látek, který může být považován za elektrochemický index. Cílem této studie bylo porovnat antioxidační profil v čerstvých plodech a zpracovatelských produktech jabloní pomocí našich metod. Vyšší obsah antioxidačních látek stanovených metodou HPLC-ECD byl u čerstvých plodů naměřen u odrůd ´Artiga´(314 ± 11 mC/100 g sušiny), ´Meteor´(270 ± 9 mC/100 g sušiny) a ´Topaz´(254 ± 23 mC/100 g sušiny). V porovnání, metodou FIA-ECD se nejvyšší hladiny látek stanovily u odrůd ´Meteor´(170 ± 35 mC/100 g sušiny) a ´Artiga´(165 ± 17 mC/100 g sušiny).

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    19

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    40-42

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database