Polyphenols in apple varieties from different fruit growing regions of the Czech republic and Poland
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000005" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000005 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Bilkova.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2023/05/VPO-29_1_23-Bilkova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Polyfenoly v odrůdách jablek z pěstitelských regionů České republiky a Polska
Original language description
Jablka jsou důležitým zdrojem polyfenolických látek, které jsou zodpovědné za antioxidační aktivitu ovoce. Konzumace jablek ve stravě významným způsobem přispívá k příjmu antioxidantů, které jsou spojovány s prevencí degenerativních onemocnění. Polyfenolické profily jablek z různých regionů České republiky a Polska byly analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Ve vzorcích jablek byly kvantifikovány kvercitrin, epikatechin, floridzin a kyselina chlorogenová. U odrůd ‘Golden Delicious’ a ‘Idared’ nebyly prokázány statisticky významné rozdíly v profilech mezi regiony produkce jablek. Kyselina chlorogenová byla majoritním polyfenolem a její obsah byl spíše vyšší u jablek z Polska. Obsahy této látky byly u odrůdy ‘Golden Delicious’ 45,4 ± 20,2 µg/g a u odrůdy ‘Idared’ 74,1 ± 2,6 µg/g, zatímco v Česku to bylo 34,2 ± 14,0 respektive 44,3 ± 21,3 µg/g. Naproti tomu česká jablka těchto odrůd obsahovala více epikatechinu a kvercitrinu.
Czech name
Polyfenoly v odrůdách jablek z pěstitelských regionů České republiky a Polska
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910104" target="_blank" >QK1910104: Research of metabolomic methods for laboratory authentication of apples geographicity.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
2695-1347
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
44-51
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—