All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Newly developed genotypes of triticale /X Triticosecale Wittmack/ with improved bread-making quality can become an alternative to bread wheat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000399" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000399 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice

  • Original language description

    Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominu

  • Czech name

    Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice

  • Czech description

    Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominu

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    56

  • Issue of the periodical within the volume

    příloha

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database