Newly developed genotypes of triticale /X Triticosecale Wittmack/ with improved bread-making quality can become an alternative to bread wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000399" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000399 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice
Original language description
Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominu
Czech name
Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice
Czech description
Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominu
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
příloha
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—