Possibilities of affecting the quality of plant products (6). Cereals (6.1). Rye and triticale (6.1.2)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000407" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000407 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnosti ovlivnění jakosti rostlinných produktů (6). Obilniny (6.1). Žito a tritikale (6.1.2)
Original language description
Zrno běžného hexaploidního tritikale (X Triticosecale Wittmack) se téměř nevyužívá na potravinářské zpracování z důvodu jeho nízké pekárenské kvality. Pekárenskou kvalitu je možné zlepšit vnesením vybraných segmentů pšeničného chromosomu 1D do tritikalového chromosomu 1R. K přenášení se vybírají segmenty, které u pšenice korelují s velmi dobrou pekárenskou kvalitou zrna. Vnesení alely Glu-D1d částečně zlepšuje pekárenské vlastnosti tritikalového zrna. Významnějšího zlepšení je dosaženo, pokud jsou vneseny lokusy Glu-D1 (allele d), Glu-D3 and Gli-D1.
Czech name
Možnosti ovlivnění jakosti rostlinných produktů (6). Obilniny (6.1). Žito a tritikale (6.1.2)
Czech description
Zrno běžného hexaploidního tritikale (X Triticosecale Wittmack) se téměř nevyužívá na potravinářské zpracování z důvodu jeho nízké pekárenské kvality. Pekárenskou kvalitu je možné zlepšit vnesením vybraných segmentů pšeničného chromosomu 1D do tritikalového chromosomu 1R. K přenášení se vybírají segmenty, které u pšenice korelují s velmi dobrou pekárenskou kvalitou zrna. Vnesení alely Glu-D1d částečně zlepšuje pekárenské vlastnosti tritikalového zrna. Významnějšího zlepšení je dosaženo, pokud jsou vneseny lokusy Glu-D1 (allele d), Glu-D3 and Gli-D1.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA521%2F03%2F0113" target="_blank" >GA521/03/0113: A study of transfer, stabilization and expression of tritikale 1R.1D 5+10 translocations in relation to prolamin proteins and grain quality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí
ISBN
978-80-86576-28-2
Number of pages of the result
12
Pages from-to
—
Number of pages of the book
327
Publisher name
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Place of publication
Praha
UT code for WoS chapter
—