Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00156124" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00156124 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
Original language description
Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, dokterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R bylyzískány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost.
Czech name
Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
Czech description
Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, dokterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R bylyzískány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta fytotechnica et zootechnica
ISSN
1336-9245
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
Suppl. 1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
9
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—