All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality of food wheat and rye from the 2014 harvest

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000868" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000868 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2015/03/MN1_ON-LINE.pdf" target="_blank" >http://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2015/03/MN1_ON-LINE.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2014

  • Original language description

    Mlynářské noviny Roč. 26, č. 1 (2015) s. 8-11. Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 35 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 63 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenice se lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. 40 % vzorků žita mělo nedostatečné číslo poklesu. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.

  • Czech name

    Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2014

  • Czech description

    Mlynářské noviny Roč. 26, č. 1 (2015) s. 8-11. Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 35 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 63 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenice se lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. 40 % vzorků žita mělo nedostatečné číslo poklesu. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů