Quality of food wheat and rye from the 2014 harvest
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000868" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000868 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2015/03/MN1_ON-LINE.pdf" target="_blank" >http://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2015/03/MN1_ON-LINE.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2014
Original language description
Mlynářské noviny Roč. 26, č. 1 (2015) s. 8-11. Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 35 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 63 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenice se lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. 40 % vzorků žita mělo nedostatečné číslo poklesu. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.
Czech name
Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2014
Czech description
Mlynářské noviny Roč. 26, č. 1 (2015) s. 8-11. Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 35 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 63 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenice se lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. 40 % vzorků žita mělo nedostatečné číslo poklesu. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů