Quality of food wheat and rye from the 2015 harvest
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000880" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000880 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015
Original language description
Mlynářské noviny, 2015, č. 4, s. 2-6.Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2015 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 521 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 40 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 68 % vzorků z Čechách a 77 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost i číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test a obsah bílkovin průměrné. Projevily se také specifické vlastnosti odrůd. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. Kvalita žita byla velmi dobrá. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.
Czech name
Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2015
Czech description
Mlynářské noviny, 2015, č. 4, s. 2-6.Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2015 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 521 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 40 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 68 % vzorků z Čechách a 77 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost i číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test a obsah bílkovin průměrné. Projevily se také specifické vlastnosti odrůd. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. Kvalita žita byla velmi dobrá. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologies and methods for the preservation of quality, safety and nutritional value of the selected plant foodstuff ingredients</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů