Quality of wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000076" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000076 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita pšenice
Original language description
Monitoring kvality pšenice, žita a ječmene z letošní sklizně provedla jako každý rok laboratoř Agrotestu fyto, s.r.o. za podpory Ministerstva zemědělství. Z letošní sklizně bylo analyzováno 582 vzorků pšenice, z toho bylo 517 vzorků pšenice pekárenské. Kritériem pro hodnocení výsledků byly požadavky ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou. Obiloviny určené pro potravinářské využití musí podle nařízení EK č, 1881/2006 také splňovat požadavky na maximální obsah určitých kontaminujících látek. Z kontaminantů, které se v zrnu tvoří v průběhu vegetace, jsou to zejména fuzariové mykotoxiny. Jak kvalita zrna, tak jeho obsah fuzariových mykotoxlnů závisí velmi silně na počasí v konkrétní vegetační sezóně. Sledování je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků obilovin ze všech krajů tak, aby jejich počet byl přibližně proporcionální plochám pěstování. Výsledky jsou statisticky zpracovány pro celou ČR a také zvlášť pro Čechy, Moravu i jednotlivé kraje. Vzorky obilovin pro sledování kvality sklizně jsou získávány přímo od pěstitelů. V souboru hodnocených vzorků pšenice bylo zastoupeno celkem 93 různých odrůd pšenice. Publikováno v časopise Mlynářské noviny, 31, 2020, 3, s. 4-7.
Czech name
Kvalita pšenice
Czech description
Monitoring kvality pšenice, žita a ječmene z letošní sklizně provedla jako každý rok laboratoř Agrotestu fyto, s.r.o. za podpory Ministerstva zemědělství. Z letošní sklizně bylo analyzováno 582 vzorků pšenice, z toho bylo 517 vzorků pšenice pekárenské. Kritériem pro hodnocení výsledků byly požadavky ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou. Obiloviny určené pro potravinářské využití musí podle nařízení EK č, 1881/2006 také splňovat požadavky na maximální obsah určitých kontaminujících látek. Z kontaminantů, které se v zrnu tvoří v průběhu vegetace, jsou to zejména fuzariové mykotoxiny. Jak kvalita zrna, tak jeho obsah fuzariových mykotoxlnů závisí velmi silně na počasí v konkrétní vegetační sezóně. Sledování je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků obilovin ze všech krajů tak, aby jejich počet byl přibližně proporcionální plochám pěstování. Výsledky jsou statisticky zpracovány pro celou ČR a také zvlášť pro Čechy, Moravu i jednotlivé kraje. Vzorky obilovin pro sledování kvality sklizně jsou získávány přímo od pěstitelů. V souboru hodnocených vzorků pšenice bylo zastoupeno celkem 93 různých odrůd pšenice. Publikováno v časopise Mlynářské noviny, 31, 2020, 3, s. 4-7.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů