All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality of wheat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000076" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000076 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvalita pšenice

  • Original language description

    Monitoring kvality pšenice, žita a ječmene z letošní sklizně provedla jako každý rok laboratoř Agrotestu fyto, s.r.o. za podpory Ministerstva zemědělství. Z letošní sklizně bylo analyzováno 582 vzorků pšenice, z toho bylo 517 vzorků pšenice pekárenské. Kritériem pro hodnocení výsledků byly požadavky ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou. Obiloviny určené pro potravinářské využití musí podle nařízení EK č, 1881/2006 také splňovat požadavky na maximální obsah určitých kontaminujících látek. Z kontaminantů, které se v zrnu tvoří v průběhu vegetace, jsou to zejména fuzariové mykotoxiny. Jak kvalita zrna, tak jeho obsah fuzariových mykotoxlnů závisí velmi silně na počasí v konkrétní vegetační sezóně. Sledování je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků obilovin ze všech krajů tak, aby jejich počet byl přibližně proporcionální plochám pěstování. Výsledky jsou statisticky zpracovány pro celou ČR a také zvlášť pro Čechy, Moravu i jednotlivé kraje. Vzorky obilovin pro sledování kvality sklizně jsou získávány přímo od pěstitelů. V souboru hodnocených vzorků pšenice bylo zastoupeno celkem 93 různých odrůd pšenice. Publikováno v časopise Mlynářské noviny, 31, 2020, 3, s. 4-7.

  • Czech name

    Kvalita pšenice

  • Czech description

    Monitoring kvality pšenice, žita a ječmene z letošní sklizně provedla jako každý rok laboratoř Agrotestu fyto, s.r.o. za podpory Ministerstva zemědělství. Z letošní sklizně bylo analyzováno 582 vzorků pšenice, z toho bylo 517 vzorků pšenice pekárenské. Kritériem pro hodnocení výsledků byly požadavky ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou. Obiloviny určené pro potravinářské využití musí podle nařízení EK č, 1881/2006 také splňovat požadavky na maximální obsah určitých kontaminujících látek. Z kontaminantů, které se v zrnu tvoří v průběhu vegetace, jsou to zejména fuzariové mykotoxiny. Jak kvalita zrna, tak jeho obsah fuzariových mykotoxlnů závisí velmi silně na počasí v konkrétní vegetační sezóně. Sledování je založeno na analýzách náhodně vybraných vzorků obilovin ze všech krajů tak, aby jejich počet byl přibližně proporcionální plochám pěstování. Výsledky jsou statisticky zpracovány pro celou ČR a také zvlášť pro Čechy, Moravu i jednotlivé kraje. Vzorky obilovin pro sledování kvality sklizně jsou získávány přímo od pěstitelů. V souboru hodnocených vzorků pšenice bylo zastoupeno celkem 93 různých odrůd pšenice. Publikováno v časopise Mlynářské noviny, 31, 2020, 3, s. 4-7.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů