Set of sparkling wine yeast Víno Hruška
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26295059%3A_____%2F23%3AN0000013" target="_blank" >RIV/26295059:_____/23:N0000013 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Soubor sektových kvasinek Víno Hruška
Original language description
Preparát sektových kvasinek je označení pro saccharomycetní kvasinky izolované z enologické matrice z vinic Víno Hruška s.r.o. Enologickou matricí se rozumí stanoviště s nejpravděpodobnějším výskytem autochtonní mikroflóry, především bobule révy vinné. Ty jsou přímo ve vinohradě zpracovány a vytvořený mošt je spontánně prokvašen. Z takto připravené matrice jsou získány dominantní kvasinkové mikroorganismy, které jsou podrobeny základním charakterizačním testům. K selekci potenciálních kmenů ze široké škály izolátů dochází na základě stanovení taxonomických, fenotypových a technologických vlastností běžnými mikrobiologickými postupy. Kritériem pro výběr vhodných kvasinek je zejména nízká produkce sulfanu, vysoká míra tolerance vůči oxidu siřičitému a ethanolu. Nejdůležitějším parametrem je schopnost provedení sekundární fermentace bez produkce senzoricky defektních látek. Klíčové kmeny s vhodnými kvalitativními atributy jsou zařazeny do interní sbírky mikroorganismů společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Ty jsou následně kultivovány, lyofilizovány a jsou z nich vytvořeny preparáty sektových kvasinek, které jsou po adaptaci použity na výrobu šumivých vín ve vinařství Víno Hruška s.r.o.
Czech name
Soubor sektových kvasinek Víno Hruška
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG20_321%2F0024407" target="_blank" >EG20_321/0024407: Development of sec and hybrid wine yeast</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
742_NewSec-V1.2
Numerical identification
CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_321/0024407-V1.2
Technical parameters
Soubor autochtonních selektovaných izolátů sektových kvasinek, které budou využity pro produkci šumivých vín klasickou technologií projektovým partnerem Víno Hruška.
Economical parameters
Zvýšení přidané hodnoty šumivých vín vyrobených partnerem Víno Hruška. Jednotková cena za láhev vzroste o 5.- až 30,- Kč. Prodej preparátů společností EPS biotechnology 6000,- Kč/ kg.
Application category by cost
—
Owner IČO
26295059; 27715591
Owner name
EPS biotechnology, s.r.o., V Pastouškách 205, 68604 Kunovice; VÍNO HRUŠKA s.r.o., Blatnička 143, 696 71 Blatnička
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—