All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Technology of cottage cheese from sheep milk with probiotic culture

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ATOCOTT09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:TOCOTT09 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury

  • Original language description

    Na základě výzkumu speciálních vlastností mléčných mikroorganismů a stanovení jejich probiotických vlastností a na základě studia vlastností různých druhů mlék byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie ovčího sýra typu cottage s probiotickou kulturou. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu výroby sýru technologií pro sýr cottage, který se dosud vyrábí z kravského mléka a fermentace sýra s přídavkem probiotické mikroflory, která má kladné zdravotní účinky na konzumenta. Využití probiotické mikroflory pro výrobu ovčího sýra nebylo dosud využito. Zájem o tuto inovaci (technologii a recepturu) projevila Bio farma Monika Menčíková, CHOV OVCÍ. Na této farmě byla navržená technologie odzkoušena a zavedena do výroby na základě výhradní licenční smlouvy bezplatně.

  • Czech name

    Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury

  • Czech description

    Na základě výzkumu speciálních vlastností mléčných mikroorganismů a stanovení jejich probiotických vlastností a na základě studia vlastností různých druhů mlék byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie ovčího sýra typu cottage s probiotickou kulturou. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu výroby sýru technologií pro sýr cottage, který se dosud vyrábí z kravského mléka a fermentace sýra s přídavkem probiotické mikroflory, která má kladné zdravotní účinky na konzumenta. Využití probiotické mikroflory pro výrobu ovčího sýra nebylo dosud využito. Zájem o tuto inovaci (technologii a recepturu) projevila Bio farma Monika Menčíková, CHOV OVCÍ. Na této farmě byla navržená technologie odzkoušena a zavedena do výroby na základě výhradní licenční smlouvy bezplatně.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    TOCOTT09

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Pro výrobu ovčího sýra cottage se uplatňují bakterie mléčného kvašení rodu Lactoccocus. V sýru je probiotická kultura SAB chráněná užitným vzorem. Kultura obsahuje Str.thermophilus, Bifidobacterium sp., Lbc. acidophilus, kultivované rovněž v ovčím mléce.

  • Economical parameters

    Výroba ovčího sýra cottage s probiotickými mikroorganismy je na uvedené farmě v úrovni 1000 kg ročně. Význam chovu ovcí a zpracování mléka v znevýhodněné oblasti představuje příspěvek k zaměstnanosti obyvatel a nástroj v péči o krajinu.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26722861

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page