Technology of cottage cheese from sheep milk with probiotic culture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ATOCOTT09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:TOCOTT09 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury
Original language description
Na základě výzkumu speciálních vlastností mléčných mikroorganismů a stanovení jejich probiotických vlastností a na základě studia vlastností různých druhů mlék byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie ovčího sýra typu cottage s probiotickou kulturou. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu výroby sýru technologií pro sýr cottage, který se dosud vyrábí z kravského mléka a fermentace sýra s přídavkem probiotické mikroflory, která má kladné zdravotní účinky na konzumenta. Využití probiotické mikroflory pro výrobu ovčího sýra nebylo dosud využito. Zájem o tuto inovaci (technologii a recepturu) projevila Bio farma Monika Menčíková, CHOV OVCÍ. Na této farmě byla navržená technologie odzkoušena a zavedena do výroby na základě výhradní licenční smlouvy bezplatně.
Czech name
Technologie - ovčí sýr typu cottage s obsahem probiotické kultury
Czech description
Na základě výzkumu speciálních vlastností mléčných mikroorganismů a stanovení jejich probiotických vlastností a na základě studia vlastností různých druhů mlék byla vyvinuta, ověřena a zavedena do výroby technologie ovčího sýra typu cottage s probiotickou kulturou. Ověřená technologie obsahuje parametry pro výrobu, parametry a složení výrobku, materiálovou bilanci výroby a ideový návrh výrobní linky. Technologie je založena na principu výroby sýru technologií pro sýr cottage, který se dosud vyrábí z kravského mléka a fermentace sýra s přídavkem probiotické mikroflory, která má kladné zdravotní účinky na konzumenta. Využití probiotické mikroflory pro výrobu ovčího sýra nebylo dosud využito. Zájem o tuto inovaci (technologii a recepturu) projevila Bio farma Monika Menčíková, CHOV OVCÍ. Na této farmě byla navržená technologie odzkoušena a zavedena do výroby na základě výhradní licenční smlouvy bezplatně.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TOCOTT09
Numerical identification
—
Technical parameters
Pro výrobu ovčího sýra cottage se uplatňují bakterie mléčného kvašení rodu Lactoccocus. V sýru je probiotická kultura SAB chráněná užitným vzorem. Kultura obsahuje Str.thermophilus, Bifidobacterium sp., Lbc. acidophilus, kultivované rovněž v ovčím mléce.
Economical parameters
Výroba ovčího sýra cottage s probiotickými mikroorganismy je na uvedené farmě v úrovni 1000 kg ročně. Význam chovu ovcí a zpracování mléka v znevýhodněné oblasti představuje příspěvek k zaměstnanosti obyvatel a nástroj v péči o krajinu.
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—