Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AHYGIEN10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:HYGIEN10 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus
Original language description
Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenostlaboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI ?Bezpečnosť a kvalita mlieka?, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 ? 210. ISBN 978-80-8077-186-7
Czech name
Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus
Czech description
Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenostlaboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI ?Bezpečnosť a kvalita mlieka?, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 ? 210. ISBN 978-80-8077-186-7
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů