Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024163" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024163 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
Original language description
Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h.Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu.
Czech name
Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B.cereus
Czech description
Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA, tj. mannitol- žloutková emulze- polymyxin agar) a na testované půdy (PEMBA, tj. polymyxin- pyruvát- vaječný žloutek- mannitol- bromthymolová modř agar, a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h.Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenost laboratorního personálu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena alimentorum XXXI -Bezpečnosť a kvalita mlieka - súčasné problémy
ISBN
978-80-8077-186-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Štátna veterinárna a potravinová správa SR Bratislava, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso, Slovenská republika
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—