The influence of milking method and phase of lactation on the technological parameters of ovine milk and product quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AJOVCEM11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:JOVCEM11 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/16193296:_____/11:MZJOVC11
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/128_s.i-iv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/128_s.i-iv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv způsobu dojení a fáze laktace na technologické parametry ovčího mléka a kvalitu výrobku
Original language description
Na třech různých farmách s rozdílným způsobem ustájení byl v průběhu laktace sledován vliv strojního a ručního dojení na technologické vlastnosti ovčího mléka při výrobě fermentovaných výrobků a sýrů. Byla hodnocena mikrobiologická kvalita syrového ovčího mléka, sledována kysací schopnost a syřitelnost mléka. Ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflóra byly testovány bakterie mléčného kysání s cílem dosažení optimálních chuťových a konzistenčních vlastností. U probiotických bakterií byla při výběrukmene zohledněna dosažená denzita probiotických mikroorganismů tak, aby byla splněna Vyhláška 370/2008 Sb. Na základě získaných výsledků bylo potvrzeno, že na kvalitu ovčího mléka jako suroviny pro fermentované výrobky nemá vliv doba laktace ani způsob dojení. Vybrané kmeny bakterií mléčného kysání (BMK) budou sloužit jako tuzemský zdroj k výrobě jogurtů a probiotických nápojů nebo dresinků z ovčího mléka.
Czech name
Vliv způsobu dojení a fáze laktace na technologické parametry ovčího mléka a kvalitu výrobku
Czech description
Na třech různých farmách s rozdílným způsobem ustájení byl v průběhu laktace sledován vliv strojního a ručního dojení na technologické vlastnosti ovčího mléka při výrobě fermentovaných výrobků a sýrů. Byla hodnocena mikrobiologická kvalita syrového ovčího mléka, sledována kysací schopnost a syřitelnost mléka. Ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflóra byly testovány bakterie mléčného kysání s cílem dosažení optimálních chuťových a konzistenčních vlastností. U probiotických bakterií byla při výběrukmene zohledněna dosažená denzita probiotických mikroorganismů tak, aby byla splněna Vyhláška 370/2008 Sb. Na základě získaných výsledků bylo potvrzeno, že na kvalitu ovčího mléka jako suroviny pro fermentované výrobky nemá vliv doba laktace ani způsob dojení. Vybrané kmeny bakterií mléčného kysání (BMK) budou sloužit jako tuzemský zdroj k výrobě jogurtů a probiotických nápojů nebo dresinků z ovčího mléka.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH72286" target="_blank" >QH72286: The influence of rearing environment and milking on welfare, milk yield and milk quality of dairy sheep.</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2011
Issue of the periodical within the volume
128
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"i"-"iv"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—