Manufacturing technology of yoghurt with lowered content of D(-)-lactic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AZZACID11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:ZZACID11 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné
Original language description
Navržena a v provozních podmínkách ověřena byla technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné, která je fyziologicky hůře odbouratelná než L(+)-izomer. Zatímco běžné jogurty obsahují 100 ? 1000 mg/100 g kyseliny D(-)-mléčné, jogurtpodle navržené technologie méně než 10 mg/100 g. Denzita Streptococcus thermophilus se pohybuje od 2 x 107 KTJ/g do 2 x 109 KTJ/g a denzita Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, od 5 x 103 KTJ/g do 9 x 105 KTJ/g.
Czech name
Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné
Czech description
Navržena a v provozních podmínkách ověřena byla technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné, která je fyziologicky hůře odbouratelná než L(+)-izomer. Zatímco běžné jogurty obsahují 100 ? 1000 mg/100 g kyseliny D(-)-mléčné, jogurtpodle navržené technologie méně než 10 mg/100 g. Denzita Streptococcus thermophilus se pohybuje od 2 x 107 KTJ/g do 2 x 109 KTJ/g a denzita Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, od 5 x 103 KTJ/g do 9 x 105 KTJ/g.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: New processes of production of functional cereal and dairy foods and functional beverages with content of bioactive ingredients from selected vegetable and animal agricultural commodities and with probiotics and procedures for their quality estimation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
ZZACID11
Numerical identification
—
Technical parameters
Jogurt se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné obsahuje mléko a jogurtovou kulturu. Kyselina D(-)-mléčná méně než 10 mg/100 g, Str. thermophilus 2 x 107 - 2 x 109 KTJ/g, Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus 5 x 103 - 9 x 105 KTJ/g, pH 4,0 - 4,2.
Economical parameters
Velikost produkce je předpokládána v roce 2012 cca 500 tis. litrů, které budou prodány výrobcům kojenecké a dětské výživy v ČR, Polsku a případně dalších zemích Evropské unie za cenu cca 15000 Kč nebo 600 Euro bez DPH za jeden kontejner. Předpokládaná produkce v letech 2012 ? 2016 a v letech následujících bude rostoucí a pohybovat se bude okolo průměrné hodnoty 800 tis. litrů ročně, přičemž její hodnota bude na průměrné úrovni 30 mil. Kč nebo 1,2 mil. Euro ročně. Očekávaný zisk za 5 let je 15 mil. Kč
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—