All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Manufacturing technology of yoghurt with lowered content of D(-)-lactic acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AZZACID11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:ZZACID11 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné

  • Original language description

    Navržena a v provozních podmínkách ověřena byla technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné, která je fyziologicky hůře odbouratelná než L(+)-izomer. Zatímco běžné jogurty obsahují 100 ? 1000 mg/100 g kyseliny D(-)-mléčné, jogurtpodle navržené technologie méně než 10 mg/100 g. Denzita Streptococcus thermophilus se pohybuje od 2 x 107 KTJ/g do 2 x 109 KTJ/g a denzita Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, od 5 x 103 KTJ/g do 9 x 105 KTJ/g.

  • Czech name

    Technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné

  • Czech description

    Navržena a v provozních podmínkách ověřena byla technologie výroby jogurtu se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné, která je fyziologicky hůře odbouratelná než L(+)-izomer. Zatímco běžné jogurty obsahují 100 ? 1000 mg/100 g kyseliny D(-)-mléčné, jogurtpodle navržené technologie méně než 10 mg/100 g. Denzita Streptococcus thermophilus se pohybuje od 2 x 107 KTJ/g do 2 x 109 KTJ/g a denzita Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, od 5 x 103 KTJ/g do 9 x 105 KTJ/g.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: New processes of production of functional cereal and dairy foods and functional beverages with content of bioactive ingredients from selected vegetable and animal agricultural commodities and with probiotics and procedures for their quality estimation.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    ZZACID11

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Jogurt se sníženým obsahem kyseliny D(-)-mléčné obsahuje mléko a jogurtovou kulturu. Kyselina D(-)-mléčná méně než 10 mg/100 g, Str. thermophilus 2 x 107 - 2 x 109 KTJ/g, Lb. delbrueckii ssp. bulgaricus 5 x 103 - 9 x 105 KTJ/g, pH 4,0 - 4,2.

  • Economical parameters

    Velikost produkce je předpokládána v roce 2012 cca 500 tis. litrů, které budou prodány výrobcům kojenecké a dětské výživy v ČR, Polsku a případně dalších zemích Evropské unie za cenu cca 15000 Kč nebo 600 Euro bez DPH za jeden kontejner. Předpokládaná produkce v letech 2012 ? 2016 a v letech následujících bude rostoucí a pohybovat se bude okolo průměrné hodnoty 800 tis. litrů ročně, přičemž její hodnota bude na průměrné úrovni 30 mil. Kč nebo 1,2 mil. Euro ročně. Očekávaný zisk za 5 let je 15 mil. Kč

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26722861

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page